A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány 10 milliárd forintot fektet a hazai startup szektorba a Széchenyi Alapokon keresztül. A legnagyobb magyar startup program azokat a befektetőket támogatja, amelyek tőkével, tanácsadással segítik az induló vállalkozásokat. 

A programban részt vevő vállalkozások 300 millió és másfél milliárd forint közötti befektetést kaphatnak – ismertette Varga Mihály kiemelve, a cél az, hogy a befektetések megtérüljenek, további piaci befektetéseket is képesek legyenek a szektorba vonzani, és ezzel a magyar gazdaság teljesítményét is erősítsék. Mint mondta: számos egykori kezdő vállalkozás vált mára nemzetközileg ismertté, amely jól mutatja, hogy Magyarországon is megvan a hozzáértő, innovatív és tettrekész szakemberi tőke. Hazánkban jelenleg 1000 feletti számban működnek startup cégek, amelyek 25 ezer szakembernek adnak munkát. Fontos tény az is, hogy a piacra eredményesen kilépő vállalkozások nem számolják fel hátországukat, hanem számos kutatás-fejlesztési tevékenységet az országban hagynak, később maguk is befektetőként segítik az újabb generáció tagjait – szögezte le Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta: az elmúlt évek munkája, amelyből a vállalkozók és a kormány is kivették a részüket, meghozta az eredményét. Az egyik legtekintélyesebb nemzetközi felmérés Budapestet ma már a feltörekvő országok élmezőnyébe sorolja az induló vállalkozások helyzete alapján. A tárcavezető kiemelte: a kormány célja, hogy a gazdaság újraindításából a lehető legtöbb hazai vállalkozás ki tudja venni a részét. Éppen ezért számos beruházás-ösztönző program indult el az utóbbi években. A miniszter ezek közé sorolta a Nagyvállalati Beruházási Támogatást, az Egészségipari Támogatási Programot, a kis- és közepes vállalkozások számára a GINOP és VEKOP forrásait, valamint a Széchenyi Alapok most induló programját is.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója kiemelte: a startupokba való befektetés elsősorban azokkal partnerségben lehet hatékony, akik a frontvonalban nap mint nap ezen vállalkozások sikeréért dolgoznak és e téren a legtöbb tapasztalattal bírnak. Szándékunk az, hogy tőkével erősítsük a startupok piacra jutását támogató szereplőket, ezzel is hozzájárulva a gazdaság újraindításához.

(Pénzügyminisztérium)