„Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat. A „Programozd a jövőd!” projekt keretében most induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához” – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a digitális gazdaság a hazai gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja, az ágazat további megerősítésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakmai utánpótlás. 

A pályázaton Budapest és Pest megye kivételével az ország bármely részében működő általános és középiskolák részt vehetnek. Az intézményeknek minimum tíz tanuló számára legalább tíz alkalomból álló foglalkozássorozat lebonyolítását kell vállalniuk. A sikeres pályázók minden segítséget megkapnak a felkészüléshez.

A nyertes intézmények hat laptopot, tíz BBC micro:bit v2 GO mikrokontrollert és négy  LEGO® Education SPIKE™ Prime robotkészletet vehetnek át használatra. A foglalkozásokat vezető pedagógusok kéthetes online kurzuson sajátíthatják el a továbbadandó ismereteket. 

A pályázati feltételek és az űrlap ide kattintva érhető el. A jelentkezési határidő 2021. december 5., a támogatói döntések még idén megszületnek. Az iskolai szakköröket két körben, jövő januártól május végéig tartják meg.

Schanda Tamás kifejtette: „Az elmúlt egy-másfél évben az IT szektorban jött létre a legtöbb új munkahely. A Diplomás Pályakövetési Rendszer tavalyi adatösszesítése szerint az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben. A pálya megismerhetővé és vonzóvá tétele a nemzetgazdaság versenyképességének tudásalapú megerősítését, az innovációs teljesítmény javítását is szolgája. De még fontosabb, hogy a szakkörök számos fiatalt indíthatnak el a biztos elhelyezkedéshez és kimagasló keresetekhez vezető úton, így újabb pályázati fordulók kiírását tervezzük.”

 

(ITM)