A tárcavezető hangsúlyozta, az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, és nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre. Folyamatosan gyarapszik a kiskereskedelemben a hazai termékek aránya, ami jól mutatja a magyar lakosság bizalmát a hazai minőségben. 

Hozzátette, a Nébih munkatársai az elmúlt tíz évben több mint 5 ezer ellenőrzést folytattak le az illegális élelmiszerlánc-események felderítésére.

Nagy István kifejtette, a Nébih szakemberei 2012 óta eddig csaknem 15 ezer óvodás, általános és középiskolás diákot látogattak meg személyesen, akiknek foglalkozásokat, előadásokat tartottak. Az Ételt csak okosan! kampány oldalát havi 40 ezer olvasó követi és a hivatal az elmúlt tíz év alatt 911 sajtóközleményt jelentetett meg.

Emellett beszélt arról is, hogy a gyermekektől a fiatal felnőttekig terjedő oktatási program és a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer életre hívása a hazai élelmiszerlánc és a magyar vásárlók biztonsága érdekében végzett munka beszédes bizonyítéka.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az előttünk álló esztendőkben új idők új kihívásai várnak ránk. Hazánk 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, de küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, amelynek a hatásait közösen kell kivédenünk. Ennek mentén kell kialakítanunk a következő 10 év élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, megerősítve ezzel a Nébih szerepét.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédében közölte, Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem lehet élelmiszerhiányról beszélni. Közös célok megvalósításán dolgozunk együtt a Nébih-el, hogy mindig biztonságos, hazai és minőségi élelmiszer kerülhessen a családok asztalára.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, az elmúlt 10 évben a Nébih a közigazgatás egyik legelismertebb hivatalává vált. Ez idő alatt nagyon sok kihívást kellett leküzdeni, és a jövő is arról szól, hogy a fejlődés útján kell tovább haladni- tette hozzá.

Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke arról beszélt, hogy 2012-ben célként tűzték ki, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek. Ezt a missziót sikerült teljesíteni, és az országos szervvé vált hivatallal, valamint a hatékony munkával nemcsak az embereket, de a társadalmat és a gazdaságot is megvédjük - emelte ki.

(AM Sajtóiroda )