Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be Novák Katalin családokért felelős mniszter. Tehát a tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) maximális összege.

A miniszter szerint gyakori élethelyzet, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket. Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

 

 

Foto: MTI/Kovács Attila

Többféle élethelyzetre és igényre nyújt megoldásokat az új otthonteremtési program, amely január elsejétől lép életbe. 

Áfacsökkentés és visszaigénylés 

Az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor. Például egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát csokkal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg a család.  

Hárommillió forint felújításokra 

Szintén jelentős kedvezmény lesz január elsejétől, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel. 

Illetékmentesség

Januártól teljes illetékmentességet is biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. 

Fontos, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, hiszen a csokot ők is igényelhetik.

 

 

(kormany.hu)