Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy a kötelező és korlátozó szabályok helyett még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló Agro-ökológiai Program (AÖP) ilyen ösztönző támogatási forma, amely egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás.

A nyári végi és őszi munkák megkezdése előtt részletesen ismertethetjük az AÖP tartalmának azt a változatát, amely az Európai Bizottsággal folytatott kétoldalú egyeztetések alapján előreláthatóan a magyar Stratégiai Tervben is szerepelni fog. Ebben a szaktárca olyan választható előírásokat határozott meg, amelyek a gazdálkodók számára már részben ismertek, érthetőek, ugyanakkor környezeti szempontból is hasznosak. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók többsége megtalálja a számára legkedvezőbb lehetőséget, hasznosítási módonként fogalmaztunk meg választható előírásokat. Ezek a mezőgazdasági gyakorlatok a talaj- és vízvédelemre, a biológiai sokféleség védelmére, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére fókuszálnak. A választható gyakorlatok tételes listáját ide kattintva tekintheti meg.

A 2023. évi egységes kérelemben külön kell majd nyilatkozni arról, hogy az adott évben részt kíván-e venni a termelő az AÖP-ben.

Javasoljuk a gazdálkodók számára, hogy tanulmányozzák a gyakorlatok listáját, mérlegelve azt, hogy az egyes művelési ágakban (szántó, állandó gyep, ültetvény) mely elemeket képesek megvalósítani, illetve melyek vonatkozásában tartják ezt érdemesnek megtenni. A választható gyakorlatok túlnyomó többségét úgy alakítottuk ki, hogy ne legyenek átfedésben az AKG-val, a gazdálkodó tehát mindkét programban részt vehet.

Amennyiben részt vesz az AÖP-ben, úgy minden művelési ágban legalább két pontnak megfelelő értékű gyakorlatot kell választania. Ha például egyaránt művel szántót, állandó gyepet és ültetvényt, akkor összesen legalább hat pontot kell gyűjtenie. Ha ezeket a vállalt gyakorlatokat sikeresen teljesíti, akkor a teljes gazdasága minden egyes hektárja után megkapja a támogatást, kivéve azokat, amelyek a mentesülési küszöb alatt vannak és nem választottak azokra gyakorlatot.

A támogatás hektáronkénti összege minden évben attól függ, hogy hány hektár jogos igénylést állapít meg a kifizető ügynökség, azaz a Magyar Államkincstár. Amennyiben 2,5 millió hektár termőterület venne majd részt a programban, az hektáronként 80,85 eurót jelentene. A 80,85 euró/hektár egy hányados - méghozzá a 202,125 millió eurós éves AÖP-keretösszeg, valamint a 2,5 millió hektár hányadosa (a hányados értéke tehát fordított arányban változik a részt vevő hektárok számával, de nem csökkenhet 60,64 euró/ha alá és nem emelkedhet 121,28 euró/ha fölé).

Az AÖP keretösszege Magyarország teljes évi közvetlen támogatási keretének 15 százaléka. Ez utóbbi azért is lényeges, mert az uniós jog alapján az AÖP forráskeretét ugyanabból a pénzügyi keretből kell képezni, amiből az alaptámogatást, a termeléshez kötött támogatásokat, vagy éppen a fiatal gazdák területalapú többlettámogatását finanszírozzuk. Aki tehát nem lép be az AÖP-be, az valójában lemond a közvetlen támogatások egy részéről. A részvételről minden évben szabadon dönt a gazdálkodó, mivel egyéves kötelezettségvállalásról van szó.

Jelen tájékoztató kereteit többszörösen meghaladja az egyes választható gyakorlatok tételes kifejtése, példákkal történő illusztrálása. Éppen ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Államkincstárral közösen az Agrárminisztérium kézikönyvet készít a gazdálkodók, illetve tanácsadóik számára. Magyarország KAP Stratégiai Tervének Európai Bizottság általi elfogadását követően jelenik majd meg a hazai jogi szabályozás, ami az AÖP végrehajtását jogszerűen és egyértelműen rögzíti.

(AM Sajtóiroda)