A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára felszólalásában kifejtette, hogy a megfigyelő státusszal rendelkező Magyarország a földrajzi távolság ellenére is fontos partnerként tekint a TT tagállamaira, akikkel minden területen sokoldalú és intenzív kapcsolatok kialakítására törekszik. A média és a tömegkommunikáció mai világban betöltött kiemelt szerepe miatt Sztáray Péter hangsúlyozta a fake news (álhírek) és a dezinformálás elleni küzdelem jelentőségét, felhívva a figyelmet a hírügynökségek közötti együttműködés fontosságára. Hozzátette, Magyarország kész megosztani az e területen szerzett tapasztalatait.

Sztáray Péter a TT Információért és Médiáért Felelős Minisztereinek és Főképviselőinek találkozóján. KKM

A konferencia margóján Sztáray Péter kétoldalú tárgyalást folytatott Hikmet Hajiyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság Elnökének titkárával, az Elnöki Hivatal Külpolitikai Osztályának vezetőjével. A találkozó során a felek megvitatták a két ország között fennálló stratégiai partnerség továbbfejlesztésének módjait, kiemelve a karabahi újjáépítésben való magyar részvétel lehetőségét.

A delegációk a program részeként április 11-én látogatást tettek a tavaly novemberben felszabadított Aghdam és Ganja városába, Hegyi-Karabahban. Az államtitkár elmondta, hogy hazánk kiáll Azerbajdzsán területi integritása és szuverenitása mellett, valamint reményét fejezte ki, hogy a sikeres újjáépítés után visszatérhet az élet a karabahi régióba.

A konferencián jelen volt Baghdat Amreyev, a Türk Tanács főtitkára, Hikmet Hajiyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság Elnökének tikára, az Elnöki Hivatal Külpolitikai Osztályának vezetője, Kairat Imanaliev, a Kirgiz Köztársaság kulturális, tájékoztatási, sport- és ifjúságpolitikai minisztere, Fahrettin Altun, a Török Köztársaság elnöke kommunikációs igazgatója, Asadjon Xodjayev, az Üzbég Köztársaság elnöke adminisztárciója alá tartozó Információs és Tömegkommunikációs Ügynökség igazgatója, valamint Askhat Oralov, a Kazah Köztársaság információs és társadalmi fejlesztésért felelős miniszter-helyettese.

(KKM)