A „Shaping Europe’s Future, Building a Prosperous Region: Enlargement, Rapprochement, Recovery” címet viselő videokonferencián a tagállamok képviselői elsősorban a bővítéspolitika jelentőségéről, a COVID-19 járvány térséget érintő hatásairól, valamint az ebből történő kilábalás lehetőségeiről értekeztek.

Sztáray Péter méltatta a KEK gyors és hatékony közreműködését a COVID-világjárvány elleni küzdelemben. Rámutatott, hogy a KEK valódi hozzáadott érteke, hogy hidat képez térségünk EU és a nem-EU tagállamai között.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a gyors és hatékony védekezés érdekében mind keleti és nyugati vakcinákat használ, kerülve a vakcinabeszerzés átpolitizálását. Utóbbival összefüggésben elmondta, hogy Magyarországon Európa leggyorsabb és legeredményesebb oltási kampánya zajlott le, ennek köszönhetően hazánk képes volt a gyors nyitásra, ami lehetőséget nyújtott a gazdaság késedelem nélküli újraindításra. Reményét fejezte ki, hogy a KEK tagállamok hamarosan elfogadják az egymás által kiállított védettségi igazolványokat az utazásokhoz. Egyúttal bejelentette, hogy Magyarország június 23-tól visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást.

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni bővítéspolitikának, hiszen Európa biztonságának feltétele a Nyugat-Balkán mielőbbi sikeres integrációja. Egyúttal rámutatott, hogy a térségünk fentartható biztonsága érdekében nem szabad megfeledkeznünk a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről sem.

Említésre került, hogy Magyarország 2020-ban a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként Nemzeti Exportvédelmi Programot indított, amely vissza nem térítendő támogatással segíti a hazai vállalkozások nemzetközi helytállását, ezzel erősítve a magyar exportteljesítményt, remélhetően a KEK-tagállamokban is. Az államtitkár hozzászólásában kiemelte, hogy a regionális együttműködések érdekében elengedhetetlen az infrastrukturális összeköttetések fejlesztése. Magyarország konkrét projektek által elkötelezett a közép-európai térség közlekedési fejlesztése iránt.

Az államtitkár végül rámutatott, hogy az aktuális kihívások áttekintése esetén nem lehet elmenni a migráció kérdése mellett sem, hiszen a jövőben ez a kérdés is folyamatos és erőteljes hatást gyakorol a KEK-térség országaira. Nyomatékosította, hogy a 2015-ös migrációs krízis óta Magyarország folyamatosan hangsúlyozza, hogy a migrációt a kibocsájtó országokban, a probléma gyökerénél kell kezelni. A miniszeri találkozót Đorđe Radulović montenegrói külügyminiszter elnökölte. Az eseményen részt vett Hans Kluge, a WHO igazgatója is. A plenáris ülésen a KEK-tagállamainak, továbbá a meghívott regionális nemzetközi szervezetek és intézmények képviselői szólaltak fel. A tagállamok elismerték a KEK rendkívüli szerepét a konstruktív politikai párbeszéd és a projektközpontú együttműködés terén. Továbbá a bővítési folyamat előmozdítása érdekében várják a szervezet további közreműködését és hatékony támogatását.

(KKM)