2021. december 10-én Michael Spindelegger, a Nemzetközi Migrációs Politika Fejlesztési Központ (ICPMD) főigazgatója Szijjártó Péter külügyminiszter úrral közösen megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Budapesti Migrációs Konferenciát. Ezt követően a főigazgató Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkárral Magyarország déli határszakaszánál tett látogatást. A látogatás során a főigazgató és az államtitkár megtekintették a fizikai határzár röszkei szakaszát, amelyet az Országos Rendőrfőkapitányság, valamint a Csongrád-Csanád megyei Rendőrfőkapitányság magas rangú rendőrtisztjei mutattak be számukra.  

Sztáray Péter és Michael Spindelegger ezt követően a Mórahalmi Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központot tekintették meg, amely Európában is egyedülálló felszereltségű, korszerű létesítmény. Spiendelegger főigazgató Sztáray államtitkár kíséretében tájékoztatást kapott a hazánk déli határánál zajló jelenlegi migrációs helyzetről. Az államtitkár jelezte a főigazgatónak, hogy a migránsok jelenléte jelentősen megnövelte a Magyarország déli határára nehezedő nyomást, amely ismét egyre fokozódik. Ezt alátámasztandó Sztáray Péter elmondta, hogy 2021. december 9-ig több, mint 115 000  migráns Magyarországra jutását sikerült megakadályozni, míg a tavalyi évben ez a szám 44 347 volt. Mindezek mellett az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy 2021. decemberéig közel 1200 embercsempészés bűncselekményben érintett személyt fogtak el a magyar hatóságok.

Sztáray Péter és Michael Spindelegger látogatása Magyarország déli határszakaszán

Sztáray Péter kijelentette, hogy a nyugat-balkáni államok határvédelme erősítésének kiemelt prioritásnak kell lennie az Európai Unió számára. A Magyar Rendőrség kontingensei ennek érdekében bilaterális megállapodás alapján 2016 óta teljesítenek szolgálatot Észak-Macedóniában, ahol a 2021-es évben egy 30 fős kontingens lát el határőrizeti feladatokat. Szerbiában 2021 során havi váltásban 20 fős magyar kontingens lát el szintén határőrizeti feladatokat. Ezeken felül 2021-ben 21 fővel támogattuk Szlovénia határőrizetét, míg 2021 novemberében 16 fő hosszútávra vezényelt szakértő, továbbá 66 fő rövidtávra vezényelt szakértő teljesít szolgálatot a Frontex kötelékben.

(KKM)