A felavatás után került sor a magyar zászló felhúzására a strasbourgi városháza előtt. Az ünnepségekre a Franciaországban érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csak szűk körben kerülhetett sor. 

Fotó: KKM

A ceremóniát követően Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár kétoldalú egyeztetéseket folytatott az Európa Tanács vezetőivel, és aláírta az Európa Tanács labdarúgó-mérkőzések és egyéb sportrendezvények biztonságához, biztosításához, és az ott nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódó integrált megközelítésről szóló Saint Denis-i Egyezményt.

Az Európa Tanács a második világháború után jött létre az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében, egyben kiemelkedő szerepe van a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó normaalkotásban is. Ma 47 tagállamával, 820 milliót meghaladó népességével valódi páneurópai, az egész kontinensen aktív szervezet. Székhelye a világháborút követő megbékélés szimbólumaként a német-francia határvárosban, Strasbourgban található. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 72 évvel ezelőtt a strasbourgi városháza épületében ülésezett először. 

Az esemény napján az elnökség kezdete alkalmából az Európa Tanács tagállamaiban található külképviseleteink közösségi média oldalán megosztásra került Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága hivatalban lévő elnökének az elnökség átvételekor, Hamburgban elhangzott gondolatai, a beszédet követően pedig Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában egy rövid koncertfilm, amely ízelítőt adott Magyarország természeti szépségeiből és kultúránk gazdagságából.

(KKM)