A külgazdasági és külügyminiszter által adományozható Bay Zoltán-díjat és a Magyar Űrkutatásért Érdemérmet a miniszter nevében Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár adta át az idei év két díjazottjának: dr. Vári Péternek és Schuminszky Nándornak.

Megnyitóbeszédében kitért arra, hogy a világűr - mint szuverenitásunk biztosításának megkerülhetetlen eleme - stratégiai jelentőségű terület, melyben Magyarország számít az űrkutatási szakemberek munkájára. Hangsúlyozta továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghatározó szerepét a hazai űrkutatás, űrpolitika alakításában.

A díjátadón részt vett dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki beszédében a két díjazott szakmai munkásságát, érdemeit méltatta.

A XX. századi nemzetközi hírű magyar fizikusról, feltalálóról elnevezett díjat 2020 óta a külgazdasági és külügyminiszter adományozza az űrkutatás érdekében végzett kimagasló tevékenységért. A Magyar Űrkutatásért Emlékérem az űrkutatás területén kimagaslóan eredményes szakmai munka elismerésére adományozható.

(KKM)