2021. május és november között Magyarország látja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségét. A konferencia a magyar elnökségi program részeként, az Európa Tanáccsal közös szervezésben, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szoros együttműködésében valósult meg.

Az esemény – a magyar elnökség prioritásaival összhangban – a mesterséges intelligencia által okozott kihívások kezeléséről, valamint az e-technológia megfelelő szabályozásáról folytatott párbeszéd előmozdítását célozta.

Sztáray Péter beszédében kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia szabályozásához elengedhetetlen a széles körű nemzetközi együttműködés és hazánk proaktívan részt vesz a kapcsolódó nemzetközi politikai és jogalkotási folyamatokban. Méltatta az Európa Tanács mesterséges intelligenciával foglalkozó eseti bizottságának, a CAHAI-nak a munkáját, valamint üdvözölte az UNESCO mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlásának kidolgozását, valamint más nemzetközi szervezetek kapcsolódó munkáját.

Sztáray Péter államtitkár a mesterséges intelligencia szabályozásával foglalkozó konferencián, KKM

Az államtitkár hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia hatalmas lehetőségeket, ugyanakkor jelentős kockázatokat is rejt magában és hatással lehet az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülésére, valamint a demokratikus politikai rendszerek működésére.

A konferencia nyitó paneljében felszólalt Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter és Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke. A záróbeszédeket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Jan Kleijssen, az Európa Tanács információs társadalomért felelős igazgatója tartotta.  A konferencia elnökségi zárókövetkeztetései itt olvashatók: https://www.coe.int/en/web/artificial-intelligence/conclusions

(KKM)