Az államtitkár elmondta, hogy a Belügyminisztérium minden évben meghirdeti a települési önkormányzatok számára a szociális tűzifa beszerzésére kialakított pályázatot a kormány által biztosított keretösszegben, amely már szeptember óta rendelkezésre áll. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatokon keresztül biztosított kiegészítő támogatási formával a legrászorultabbak krízishelyzetét igyekeznek csökkenteni.

"A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tűzifát és eljuttatják a legrászorulóbb emberekhez" - mondta Dukai Miklós.

Idén 2374 önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt tűzifára, illetve barnakőszénre. A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot 2023. február 15-éig osztják ki a rászorulóknak.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az önkormányzatok eddig is mindig 80-90 százalékban a 21 állami erdőgazdaságot választották a tűzifa beszerzéséhez. Közölte, 1984 önkormányzat 200 ezer köbméter tűzifára kötött szerződést az erdőgazdaságokkal, amiből eddig 110 ezer köbméter tűzifát már átadtak a településeknek.

Szorcsik József, Csörög polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatok feladata eljuttatni felhasználásra kész állapotban a fát az emberekhez, a településen közfoglalkoztatottak munkáltatásával oldják meg ezt a feladatot.

(MTI, Belügyminisztérium)