Az általános iskolások körében kiemelten népszerűek az erdei iskolák. Ezek közül pedig az állami erdészeti társaságok által üzemeltetett, minősített Erdészeti Erdei Iskola hálózat, mely országszerte 37 intézményt foglal magában. Az erdő a környezeti nevelési módszerek alkalmazásának, az élményszerzésnek kimeríthetetlen tárháza. A nyári foglalkozások alkalmával a gyerekek megismerhetik a természet sokszínűségét, a természetes ökológiai rendszerek összefüggéseit. Szakképzett erdőpedagógusok, erdész szakemberek segítségével játszva tanulhatnak a természetről, a bennünket körülvevő élővilágról, az erdőről.

Az állami erdészeti társaságok mindenhol más és más programokkal készültek az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A nyírségben például rendkívül népszerű volt a madárgyűrűzés, az erdész-vadász tábor, vagy éppen a tanösvény túrák. Idén több száz óvodás és kisiskolás vett részt a Nyírerdő Zrt nyári programjain.

A Somogy vármegyében található Zselici Csillagpark planetáriumi rendezvényei egy misztikus világba kalauzolják az érdeklődőket. A rendszeresen megrendezett esti távcsöves bemutatók során az égbolt szabad szemmel látható égitesteit, alakzatait fedezhették fel a kicsik és nagyok egyaránt. A SEFAG Zrt. nyári programjain megközelítőleg 5000 fő vett részt, többsége gyermek.

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskolájában immár 15. éve rendeznek táborokat 8-14 éves diákoknak. A Nyomkereső kalandtábor célja, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertesse a Gemenc Zrt. a vadgazdálkodás szépségét, a vadászat kultúráját és hagyományait, a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

A Mecsekerdő Zrt. nyári táboraiban eddig csaknem 1800-an vettek részt, az erdészeti társaság kalandparkja pedig aktív kikapcsolódást kínál a családoknak egész évben.

Az Agostyáni Arborétumban szentjánosbogarak rajzását lehetett megtekinteni vezetett túrák keretében. A Vérteserdő Zrt. rendezvényein több száz gyermek vett részt a nyár folyamán.

A Nagykunságban a „békaporonty”, „ZOO” és „Túlélő” fantázianevű tematikus táborok több mint 200 kisiskolás részvételével zajlottak, a NEFAG Zrt. szervezésében.

A Soproni Parkerdőt kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdei idegenvezetést nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a kevésbé látogatott erdőterületek bemutatásával, összekötve a legfontosabb parkerdei helyszíneken.

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. számos programja mellett kárpátaljai gyereknek szervezett eseményeket. A karitatív megmozdulás fő célja hogy a határon túli magyar településről érkező gyermekeknek olyan felhőtlen időtöltésben legyen részük, melynek során lehetőségük van kiszakadni a hétköznapokból.

A Főváros és az agglomeráció erdeit kezelő Pilis Parkerdő Zrt. erdei iskoláiban és vadasparkjai programjain, táboraiban közel 2200 gyermek ismerkedhetett meg az erdei élővilággal, a vadon élő állatokkal és az erdészek munkájával.

A nyárnak még koránt sincs vége, ezért az iskolakezdésig is számos eseménnyel, programmal és táborral készülnek az állami erdészeti társaságok, ezért érdemes online felületeiken tájékozódni.

(AM Sajtóiroda)