Szijjártó Péter újságíróknak azt mondta: a koreai elnök hivatalos magyarországi látogatása során több megállapodás is született a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. Közölte: Budapest és Szöul között néhány hete újra van közvetlen légi járat, a lengyel légitársaság üzemeltetésében heti egyszer. Hozzátette: most megállapodás született arról, hogy a jövő esztendő elejétől a két ország fővárosát összekötő légi járat sűrűségét heti kettőre el emelik.

A külügyminiszter a magyar-koreai gazdasági kapcsolatok szempontjából nagyon fontosnak nevezte a magyar élelmiszeripari exportot. Jelezte: korábban részben a madárinfluenza, illetőleg a sertéspestis miatt nagyon komoly akadályai lettek a magyar élelmiszeripari termékek exportjának.    Ugyanakkor - folytatta - a baromfiexport most újra tud indulni, hiszen a madárinfluenza időszakát követően Magyarországot most már egészséges területnek minősítették, valamint a jövendőbeli exportálás lehetőségét megkönnyítendő a koreaiak négy európai országgal, köztük Magyarországgal kezdték meg a regionalizációról szóló tárgyalásokat, ami azt jelenti, hogy egy-egy állatbetegség kitörésekor csak az adott térségből tiltják meg az exportot, nem az egész országból.

Szijjártó Péter közlése szerint arra kérték a koreai partnereket, hogy a lehető leggyorsabban zárják majd le ezeket a tárgyalásokat. Kitért arra is: megállapodás született a koreai nyelvoktatás kiszélesítéséről. Magyarországon jelenleg három középiskolában és két egyetemen lehet koreai nyelvet tanulni, most pedig megállapodtak abban, hogy a koreaiak nyelvtanárok küldésével segítenek abban, hogy több középiskolában és több egyetemen lehessen nyelvet oktatni, illetve koreai tanulmányokat folytatni. Ez azért is fontos a külügyminiszter szerint, mert a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlődése miatt egyre több koreai beruházó Magyarországon, így fontos, hogy egy oktatási, képzési, tudományos lábbal is kiegészítsék a megállapodást.

Jelezte: szerdán nyolc megállapodást írtak alá, amelyek alapvetően a gazdasági együttműködés további fejlesztését fogják segíteni a digitális gazdasági és az egészségipar területén, valamint megállapodás született a két ország beruházásösztönzési ügynökségei és az exportfinanszírozási bankjai között arról, hogy a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok finanszírozásában szorosan együttműködnek.

(MTI)