A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető szerint ez az épület garantálja majd, hogy a nukleáris energiatermelés során a reaktortartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből nem kerül ki káros anyag a környezetbe, így biztosítva, hogy "külső természeti vagy emberi hatások, ne adj' Isten támadások esetén sem kell radioaktív szennyezéstől tartani".

Rámutatott: az erőmű építése a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett zajlik és a speciális kettősfalú konténment épület még akkor is védelmet nyújtana a szennyeződéstől, ha rázuhanna egy nagy utasszállító repülőgép. A miniszter arról számolt be, hogy miután az OAH a napokban már megadta a létesítési engedélyt, a paksi telephelyen megkezdődött a munka, jelenleg a talaj kitermelése zajlik öt méteres mélységig.

"Végre intenzívvé, dinamikussá tudtuk tenni a paksi atomerőmű építési fázisát. Ez biztosítani tudja számunkra azt, hogy 2030-ig az új blokkokat meg fogjuk építeni és azok működésbe léphetnek, ezáltal Magyarország energiaellátásának biztonsága felé nagyon fontos lépéseket fogunk tenni" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a két új reaktorblokk megépítésével Magyarország függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiapiacok hosszú távú bizonytalanságától és garantálni tudják hazánk biztonságos ellátását.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésén vesz részt Prágában, előtte pedig találkozik a cseh közlekedési miniszterrel, a város új érsekével, illetve Andrej Babissal, az ANO mozgalom elnökével és Tomio Okamurával, az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) vezetőjével.

(MTI)