Szijjártó Péter bakui tárgyalásainak két fontos célja volt, egyrészt a magyar vállalatok részvételének elősegítése a karabahi újjáépítésben, másrészt, hogy közelebb kerüljenek ahhoz a megállapodáshoz, amelynek értelemben Magyarország az évtized közepétől már Azerbajdzsántól is tud gázt vásárolni, biztonságosabbá téve Magyarország gázellátását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszterrel Bakuban. KKM

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország mindig is azt gondolta, az a helyes, ha a nemzetközi közösség tiszteletben tartja Azerbajdzsán szuverenitását és integritását a nemzetközileg elismert határok között. "Ehhez az álláspontunkhoz mindig ragaszkodtunk, és ellentétben néhányakkal mindig nyíltan is képviseltük szögezte le Szijjártó Péter. Reményét fejezte ki, hogy ebben a térségben is eljön a béke és a nyugalom időszaka, és az újjáépítés gyors és sikeres lesz, mert ez kell ahhoz, hogy azok az emberek, akiket elüldöztek az otthonukból, visszakapják a korábbi életüket. Elmondta: a magyar kormány támogatja a magyar vállalatok részvételét a karabahi újjáépítésben, és ehhez pénzügyi háttéret biztosít, a szakértelmet pedig azok a vállalatok adjk, amelyek vezetői elkísérték őt bakui látogatására. Hét olyan vállalat vezetői kísérték el, amelyek az út- és vasútépítés, az építőipar, az állattenyésztés, a mezőgazdasági infrastruktúra, a vízgazdálkodás és a világítástechnika terén rendelkeznek olyan tapasztalatokkal, kapacitásokkal és nemzetközi referenciákkal, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy az újjáépítésben fontos szerepet kapjanak. Az Eximbank ehhez százmillió dolláros hitelkeretet hozott létre  közölte.

Szijjártó Péter közölte, hogy bakui tárgyalásai alkalmával konzultált Ilham Aliyev azeri elnökkel, aki elmondta, hogy hatalmas beruházásokra kerül sor az elkövetkező 2-2,5 esztendőben. Ha ebben a magyar cégek részt tudnak venni, az óriási potenciált jelentene számukra  mondta a miniszer. Magyarország májustól tölti be az Európa Tanács  miniszteri bizottságának elnöki tisztségét, és ebben a pozícióban különös figyelmet akar szentelni annak, hogy hozzájáruljon a hosszú távon fennmaradó békéhez a térségben, illetve ahhoz, hogy vissza tudjanak térni otthonukba mindazok, akiket lakhelyük elhagyására kényszerültek.

Közép-Európában, így Magyarországon is a gázellátás-biztonság mindig is kritikus fontosságú kérdés volt, és a tavalyi év végére új realitás jött létre azzal, hogy elkészült a déli gázfolyosó, amely a kaukázusi térségből, Azerbajdzsánból gázt szállít Európába. Ezzel új gázszállítási forrás és útvonal nyílik meg, és Magyarország az idei év végétől már fizikailag is össze lesz kötve ezzel a déli gázfolyosóval, mert addigra megépül a görög és a bolgár gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektor, Magyarországon pedig megépül az a vezeték, amely összeköti majd a magyar-szerb határt a magyar vezetékrendszerrel. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezen az új útvonalon gázt tudjon vásárolni  mondta.

A bakui tárgyalópartnerek arról tájékoztatták Szijjártó Pétert, hogy Azerbajdzsánban, amely a világ egyik legjelentősebb földgázvagyonával és -tartalékával rendelkezik, arra törekszenek, hogy növeljék a kitermelést, ami lehetővé teszi Magyarország számára, hogy legkésőbb az évtized közepétől, de inkább 2023-24-től nagy mennyiségű azeri gázzal számolhasson. A Magyar Villamos Művek és a SOCAR azeri állami olajtársaság már megkezdte a tárgyalásokat a csővezetékes szerződéses kapcsolatok felépítéséről, hogy mire a kitermelés lehetővé teszi, a jogi keretek már adottak legyenek a gázvásárláshoz.

Szijjártó Péter gratulált tárgyalópartnerének, Jeyhun Bayramovnak ahhoz, hogy aláírta a türkmén-azeri megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy Európa irányába Türkmenisztánból is érkezhessen gáz. Ez Magyarország számára óriási lépés, mert azt jelenti, hogy a déli gázfolyosón nemcsak Azerbajdzsánból, hanem Türkmenisztánból érkező gázt is lehet majd vásárolni- közölte.

Szijjártó Péter bakul látogatásán együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Diplomáciai Akadémia és az ADA Egyetem között diplomácia képzési együttműködésről Hafiz Pashayevvel, az ADA Egyetem rektorával. Örömtelinek nevezte, hogy nagyon népszerű a magyar egyetemeken felajánlott kétszáz ösztöndíj az azeri diákok számára, és idén 907 pályázat érkezett. 

(MTI/Facebook)