Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország egyetlen ilyen gyárát a Hell-csoport működteti, a beruházás évente 3 milliárd doboz gyártását teszi lehetővé, ezzel a vállalat megduplázza kapacitását. A hatalmas fejlesztéshez a legújabb technológiára van szükség, ez indokolja a beruházás költségét - közölte. Hozzátette, hogy az új gyártósorok termelésének 80 százalékát külpiacokon fogják értékesíteni. A magyar gazdaság újraindulásában a vidéknek, a vidéken működő magyar tulajdonú vállalatoknak rendkívül fontos szerepük van, közéjük tartozik a Hell-csoport is  hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország Európa legsikeresebb gazdasági válaszát adta a világjárványra, amikor nem adta fel az elmúlt 10-11 év gazdaságpolitikai filozófiáját, a segély helyett munkát elvet. A magyar vállalatokkal összefogva sikerült megakadályozni a tömeges munkanélküliség kialakulását és sikerült elérni, hogy ma annyian dolgoznak, mint a világjárvány előtt - emelte ki a külügyminiszter. Felidézte azt is, hogy Magyarország tavaly beruházási rekordot döntött, és a világon a 11. helyen végzett a GDP-arányos export tekintetében. Ebben a sikerben nagy szerepe volt azoknak a vidéki magyar vállalatoknak, amelyek magyar tulajdonosi háttérrel rendelkeznek  jelezte Szijjártó Péter.

Mint mondta, a gazdaság újraindításában fontos szerepe van ezeknek a vállalatoknak, amelyek nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi piacokon is sikeresek. A nemzeti tulajdonban lévő vállalatok nemzetközi sikerei adják a legstabilabb alapot a magyar gazdaság biztos és lendületes újraindításához  közölte. A vidéki magyar vállalatok folyamatos erősödése a bizonyíték arra, hogy helyes döntéseket hozott a kormány, amikor a vidékfejlesztésre, az infrastruktúra és az oktatási rendszer fejlesztésére fordították a költségvetési forrásokat - fejtette ki a miniszter. A vidéki Magyarország egyértelműen vonzó beruházási célpont, és ma már biztosítja azt a lehetőséget, hogy magyar tulajdonosi hátterű vidéki vállalatok is sikeresek lehessenek a nemzetközi piacokon. A Hell-csoport is a vidékről induló sikeres magyar tulajdonú vállalatok közé tartozik, azoknak az egyik legjobb példája mondta Szijjártó Péter.

Csereklye Barnabás, a Quality Pack Zrt. ügyvezető igazgatója kiemelte: a végtelenszer újrahasznosítható alumíniumcsomagolás előretörése az egyszer használatos PET-palackokkal szemben globális szinten töretlen, a környezettudatos fogyasztóknak köszönhetően megállíthatatlan. Így a vállalat már 2016-ban elvégzett beruházásánál készült a további kapacitásbővítésre. Elmondta azt is, hogy a Hell-csoport már jelenleg is több mint ezer embernek ad munkát Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, 2019-től csaknem 300 új munkahelyet teremtettek.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a cégcsoportnak piacvezető márkája, valamint saját töltőüzeme és saját italdobozgyára van, valamint a raktározást is megoldja, szerinte ez világszinten is egyedülálló. 

(MTI)