Magyar-szerb-szlovén együttműködésben közös regionális villamos energia tőzsde kezdi meg működését 2024-ben. A  magyar HUPX 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a közép-kelet-európai és észak-balkáni térség kiemelkedő árjelző szereplője. A három szomszédos ország energetikai kapcsolatainak szorosabbra fűzése növeli a kereskedés hatékonyságát és jövedelmezőségét, magas technológiai színvonalú piaci szolgáltatások nyújtását alapozza meg, és megerősíti Magyarország energiaszuverenitását.

A magyar áramtőzsdét az átviteli rendszerirányító MAVIR leányvállalata, a HUPX Zrt. működteti. A hazai ellátásban is kiemelt jelentőségű platformon a belföldi fogyasztás 60-70 százalékát kitevő villamosenergia-kereskedelem zajlik. A nemzetközi folyamatokra – különösen az uniós szabályozási tervekre és a piaci konszolidációra – tekintettel a magyar áramtőzsde helyzetét megszilárdító stratégiai előrelépésre van szükség.

A kormány e megfontolásból a közép-európai és észak-balkáni térséget lefedő regionális tőzsdei együttműködés létrehozását célozta meg. Az energiaügyi miniszter egy budapesti székhelyű holding-társaságon megalapításához szükséges intézkedések megtételére kapott felhatalmazást 2024 végi határidővel. A társaság a magyar, a szerb, a szlovén villamosenergia-ipari rendszerirányítók és az elszámolások technológiai hátterét biztosító EPEX SPOT közös tulajdonába kerül.

A regionális együttműködésen révén biztosítható a HUPX-ben meglévő üzleti érték további növekedése. A Balkán-félsziget országaiban az energiaátmenetet támogató szolgáltatások építhetők ki a magyar vállalkozások számára kedvező piacbővítési lehetőségekkel.

Magyarország 2010 óta nagymértékben gyarapította, érdemben fejlesztette az országhatárokon átnyúló energiahálózati összeköttetéseket. Idén nyáron az utolsóként hiányzó földgáz interkonnektor megépítéséről is megállapodás született Szlovéniával. Az árampiacok még közvetlenebb összekapcsolása hozzájárul a regionális ellátásbiztonság megerősítéséhez, a versenyképes árkörnyezet biztosításához.

(Energiaügyi Minisztérium)