Horváth Ildikó - a korai diagnosztika, a szűrés fontosságára hívva fel a figyelmet - elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly az emlődaganatos megbetegedések megelőzték a tüdő rosszindulatú elváltozásait a nők esetében.

Megjegyezte, a koronavírus-járvány nagy próbatétel volt az emberek számára, hogy elmentek-e, el mertek-e menni a szűrővizsgálatokra. Közlése szerint mindenkinek módja és lehetősége van a szűrővizsgálatokon részt venni, hiszen sokkal nagyobb küzdelem egy előrehaladott betegség gyógyítása, mint az időben felfedezett elváltozás kezelése.

Fotó: EMMI

Horváth Ildikó kitért arra, az emlőrákgyanúval elvégzett műtétek 80 százalékában rosszindulatú daganatot találnak az orvosok.

Az államtitkár kiemelte, a kormány elkötelezett a szakmai infrastruktúra támogatásában és biztosításában a mellrák megelőzéséhez. A mammográfiai vizsgálatok hozzáférése országszerte bővült, tavaly három új mammográfiai állomás kapott társadalombiztosítási befogadást - tette hozzá.

Fotó: EMMI

Boér Katalin, a Szent Margit Kórház onkológiai osztályának vezetője arról beszélt, hogy gyakori megbetegedésről van szó, világszerte évente egymillió, Magyarországon nyolcezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak.

A szűrés legbiztosabb módja a mammográfiás vizsgálat, azonban a szűrésre behívott nők alig 40 százaléka megy el a vizsgálatra - emelte ki. Ha a nők kétharmada menne el erre a vizsgálatra, az emlőrák okozta halálozás egyharmadával csökkenne, és az időben felfedezett daganatok esetében az ötéves túlélés százszázalékos - ismertette a szakorvos.

Felhívta a figyelmet a rendszeres önvizsgálat fontosságára is, és arra, hogy bármilyen észlelt elváltozás esetén keressenek fel egy szakorvost.

Fotó: EMMI

Nagy Mihály, a kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 2018 óta különféle programokkal csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez; közösségi felületeiken hívják fel a figyelmet a szűrés és megelőzés fontosságára, szűrőprogramokat szerveznek és betegtájékoztató anyagokat helyeznek ki. Kiemelte, az időben történő felismerés a gyógyulás záloga lehet.

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó az egyéni felelősség fontosságán túl a gyerekek, fiatalok egészségre nevelését emelte ki.

(MTI)