Több mint száz, hadtörténelemmel foglalkozó tudományos kiadványt, a folyamatosan korszerűsödő Magyar Honvédséget, a katonák élet- és szolgálati körülményeit bemutató könyvet ajándékozott a Népfőiskola Alapítvány részére a Honvédelmi Minisztérium és a Zrínyi Kiadó. Németh Szilárd miniszterhelyettes - miután egy-egy könyv tartalmát részletesebben is ismertettette - külön is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy évtizedekkel ezelőtt ilyen szellemiségű kiadványok nem jelenhettek volna meg. Mint hangsúlyozta: meggyőződése, hogy ezek a könyvek, a múltunk dicső örökségeit ápoló, a fiatalokat egy igazi, szép jövő reményében nevelő népfőiskola könyvtárában a lehető legméltóbb helyre kerülnek.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke az ajándékkönyvek átvételekor ígéretet tett arra, hogy ezek a kiadványok nem csupán a könyvtárak külön polcaira kerülnek majd: arra fognak törekedni, hogy a tartalmuk a fiatalok lelkébe is eljusson. Erre többek közt garancia az is, hogy a választókerületében, a kiskunmajsai Tomori Pál középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, a honvédelmi képzésben résztvevő diákok oktatásához pedig nagy segítséget jelentenek majd ezek a kiadványok.

Németh Szilárd, Lezsák Sándor és Padányi József

A könyvek átadásán részt vett – mások mellett – dr. Padányi József vezérőrnagy is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemem professzora, a Zrínyi Miklós emlékét ápoló kutatócsoport vezetője elmondta: az Országgyűlési Könyvtár munkatársainak segítségével rövidesen a világ legjelentősebb katonai akadémiáira és vezető könyvtáraiba is eljuttatják majd Zrínyi hadtudománnyal foglalkozó műveit.

(honvedelem.hu)