A rendezvényen Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára azt mondta: 2021 a beruházások éve volt a nemzeti park igazgatóságok számára: harminc fejlesztés fejeződött be 8,7 milliárd forint összértékben. Hozzátette: az elmúlt évtized szintén a beruházásokról szólt az igazgatóságok életében, hiszen mintegy kétszáz projekt segítségével összesen 80 milliárd forintból javult a természeti környezet állapota. Az államtitkár szólt arról, hogy a Szeleta Park Látogatóközpont kialakítását a kormány 800 millió forinttal támogatja, és méltó központja lehet a most formálódó Bükk-vidék Geoparknak.

Fotó: MTI/Vajda János

Rácz András hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb az igény az aktív kikapcsolódás, és azon belül is a természetjárás, a vízi-és kerékpártúrák, a barlangok felfedezése iránt, amelyek mind megtalálhatók a nemzeti parkok kínálatában. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fontos szerepet tölt be ezen a téren, hiszen a nemzeti park igazgatóságok által működtetett 350 ökoturisztikai létesítmény mintegy negyede itt található. Az államtitkár hozzátette: ezeknek a bemutatóhelyeknek, a változatos programoknak és a különleges természeti értékeknek köszönhetően a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megduplázta látogatói számát az elmúlt 10 évben.

Szinay Attila, a minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy bár 2017-ben jelentették be ennek a projektnek az indítását, forráshiány miatt ez csak most kezdődhet el. A miskolciak, a Bükk szerelmesei, a kirándulók egy olyan vonzó turisztikai központtal gazdagodnak, amely értékeket, élményeket kínál, és ahová érdemes lesz többször visszatérni - tette hozzá. Az államtitkár beszédében kitért arra is, hogy a most épülő látogatóközpont jól illeszkedik a térség turisztikai kínálatába, és népszerű kiindulópont lesz a látogatók számára.

Fotó: MTI/Vajda János

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon, élményszerűen tudják majd bemutatni. Kiemelte: a látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai - Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció-együttes.

Mint mondta: a Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb "ősember-barlang" a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

(MTI/AM Sajtóiroda)