A Szegedi Ipari Parkban lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd - jelentette be az innovációért és technológiáért felelős miniszter csütörtökön Szegeden.

Palkovics László a sajtótájékoztatón kifejtette, 5 milliárd forint a tervezett költsége a várhatóan 2025 második negyedévében elkészülő bázisnak. Az összegből - becslések szerint - 3 milliárd forintot fordítanak a háromezer négyzetméteres, három-négy szintes kutatóintézet kivitelezésére, 2 milliárdot pedig eszközbeszerzésre.

A miniszter elmondta, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet központja Budapesten lesz, 2025-re készülhet el mintegy 37 milliárd forintból. A másik "lába", bázisa pedig Zalaegerszegen lesz, ahol elsősorban eszközök (például akkumulátorok, drónok, lánctalpas járművek) és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil.

Palkovics László kifejtette, a rendszerváltás idején lényegében megszűnt Magyarországon a hadiipar, a kormány viszont nem annak, hanem az annál bővebb tartalmú védelmi iparnak a felélesztését, fejlesztését tűzte ki célul. Ennek része, hogy a szintén "elveszett" mérnöki és szakképzés terén lévő tudást is vissza kell hozni - fogalmazott.

Közlése szerint három célt tűztek ki: a Magyar Honvédség rendelkezzen eszközökkel, a nem várt háborús helyzetekben "önellátó" képességgel; a védelmi ipar 2030-ra érje el vagy haladja meg az 500 milliárd forintot; a védelmi ipari kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) pedig a teljes K+F+I ráfordítás legalább 5 százalékát érje el.

Palkovics László beszélt arról is, hogy a Védelmi Innovációs Kutatóintézet alapfeladatait divíziókba szervezve látja majd el.

Lesz védelmi kutatási és innovációs, nemzeti és nemzetközi kapcsolatok divízió, valamint tudás- és technológiatranszfer. Szegeden elsősorban az oktatási feladatok, valamint a NATO-s elkötelezettségekkel összefüggő kutatások és feladatok lesznek előtérben - mondta a miniszter.

A sajtótájékoztatón Bartók Csaba, Csongrád-Csanád megye 1. választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje örömét fejezte ki, hogy tudásalapú munkahelyek jönnek létre a Science Parkban, amely az elvándorlást is csökkentheti. Hozzátette, a tettekben is látható, a kormány abban gondolkodik, hogy az ország meg tudja védeni magát bármilyen helyzetben.

Mihálffy Béla, a megye 2. számú választókerületének (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőjelöltje azt emelte ki, hogy a beruházásból látható, "a kormányzatnak fontos Szeged".

(MTI)