Benkő Tibor elmondta: e rendelet - valamint egy HM utasítás - azt a célt szolgálja, hogy egyenlőséget teremtsen a járványügyi védekezésben résztvevők díjazásában, függetlenül attól, hogy civil vagy katona-egészségügyi szakemberről van szó.

A most megjelent honvédelmi miniszteri rendelet előzménye az országos kórház-főigazgató (OKFŐ) tavaly év végén hozott, azonos tartalmú utasítása volt. Az a rendelet, ezt a díjazást országosan vezette be 2022. január elsejével az egészségügyi dolgozók számára, azonban a honvédelmi ágazaton belül dolgozó egészségügyi alkalmazottakra nem terjedt ki. A honvédelmi miniszteri rendelettel viszont 2022. január 1-jétől, az MH Egészségügyi Központ sürgősségi ellátásában résztvevő szakdolgozói is megkaphatják ugyanazt a mértékű pótlékot, mint amit az OKFŐ fenntartásában működő intézményekben, vagyis mint minden civil kórházban dolgozó egészségügyi alkalmazott.

Így tehát valótlan az mfor.hu-n hangzatos felütéssel megjelent cikk, miszerint „Orbán Viktor napi 30 ezer forintos éjszakai pótlékot ad a katonáknak.”

A megjelent rendelkezés ugyanis nem más, mint a honvédelmi, valamint a civil egészségügyi ágazatok egységének és összhangjának megteremtése – húzta alá a miniszter.

Az sem igaz, hogy az említett pótlékra csak a katonák jogosultak, hiszen az azonos munkakörben dolgozó honvédelmi alkalmazottak is megkapják – tette hozzá Benkő Tibor.

Szomorú, hogy az egyes sajtóorgánumokban szándékosan megfogalmazott, megtévesztő, vagy ellenőrizetlenül átvett és közreadott hír ismét a katonákra és honvédelmi alkalmazottakra vonatkozó, negatív hangulatkeltő, értelmetlen honvédelem-ellenes kampányra alkalmas. A miniszter hozzátette: felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy súlyos járványhelyzetben egyes sajtóorgánumok félinformációkkal nem csak elégedetlenséget kívánnak szítani, de éket akarnak verni azok közé az egészségügyi dolgozók közé, akik éjt nappallá téve fáradoznak a betegekért, az ő gyógyulásukért.

(honvedelem.hu)