A Mátyás-templomban tartott zászlóadományozási ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: 1848. május 16-án jelent meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kiáltványa, amelynek célja az önálló reguláris haderő felállításának megkezdése volt, amely képes megvédeni a polgári fejlődés útjára lépett Magyarország önállóságát.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar honvédelem és a modern magyar nemzet születése egybeesik. Nemzet és honvédelem összetartoznak, egymástól elválaszthatatlanok: nem létezik egyik a másik nélkül - mondta, hozzátéve, a nemzet létezésének fizikai tényezője az önálló magyar honvédelem megléte.
    Megjegyezte: Batthyány Lajos tisztában volt azzal, hogy a nemzetőrség lelkes milicistái nem alkalmasak igazi hadviselésre, szükség volt az önkéntesekből álló reguláris hadseregre, ezért hirdette meg a tízezer főből álló, tíz zászlóaljra tagozódó "rendes" nemzetőrsereg toborzását.
    A kiáltvány nyomán alakult meg a honvédsereg, a Magyar Honvédség jogelődje - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
    A miniszter szerint a 21. század elején Magyarország és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott.
    Ha nem teszünk meg mindent a tűzszünetért és békéért, "egész Európa újra lángokban állhat", a Magyar Honvédségnek pedig ilyen viszonyok között is biztosítania kell a magyar emberek életét, kultúráját, vagyonát. Ezért megújult lendülettel folytatjuk a már korábban megkezdett haderőfejlesztést - mondta.
    Közölte: a haderőfejlesztés célja, hogy a lehető leghamarabb megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, komoly haderőt építsenek fel, amellyel mindenkinek számolni kell.
    Ennek az eszközbeszerzés és a harci szellem megerősítése mellett része a haderő szervezetének fejlesztése is. Áprilisban ezért alakult meg a Területvédelmi Erők Parancsnoksága, amely az öt területvédelmi ezredet vezeti. A parancsnokság feladata, hogy a hivatásos haderőtől elkülönülten, kiemelt figyelmet fordítson Magyarország területének védelmére, helyben toborzott önkéntes tartalékosokra építve - mondta.
    A miniszter közölte: nemcsak csapatzászlót kapott az új parancsnokság, de zászlószalagot is, és a parancsnokság "társadalmi gondozására" Görgei Zsuzsannát, Görgei Artúr dédunokáját "zászlóanyának" kérte fel.
    Megjegyezte: a még 2017-ben létrejött önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer már a magyar honvédelem szerves és nélkülözhetetlen része. Ez a rendszer lehetőséget ad Magyarország fegyveres szolgálatára azoknak a hazafiaknak is, akik nem kívánják elhagyni polgári foglalkozásukat, de aktívan részt akarnak venni a honvédelemben - mondta.
    Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, a tartalékos állománynak kiemelkedő szerepe van a haza védelmében. Hozzátette: a tartalékos katonák emellett a Magyar Honvédség "nagykövetei" is a lakoságnál, hitelesen tudják bemutatni a katonai létet és értékrendet.
    Az ünnepségen ismertették Novák Katalin köztársasági elnök adományozó okiratát is, amelyben az államfő úgy fogalmazott: a csapatzászló a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe, amely mélyen gyökerezik a magyar katonai hagyományokban, egybeforrt Magyarország történelmével és szabadságharcaival, "alapvető szimbóluma honvédségünknek".
    A csapatzászlót megszentelték és megáldották, és - régi hagyományként - mások mellett a miniszter, a vezérkari főnök és a zászlóanya is szeget ütött a zászlórúdba.
    Apáti Zoltán dandártábornoknak, a Területvédelmi Erők Parancsnoksága megbízott parancsnoka kiemelte, elsődleges feladatuk, hogy Magyarország biztonságéért tenni akaró, a szolgálatot önként vállaló állampolgárokat felkészítsék a haza védelmére, a hagyományok tiszteletére.

(mti.hu)