Az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges

– ez szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írtak alá Pakson. 

A visegrádi országok közös nyilatkozatban támogatják az atomenergia alkalmazását. Forrás: Paks II. Zrt.

A Visegrádi Együttműködés országai elkötelezettek az atomenergia alkalmazása mellett, mivel

az atomerőművek úgy segítik elő az Európai Unió éghajlat-semlegességi célkitűzésének elérését, hogy közben erősítik az ellátásbiztonságot és tiszta áramellátást biztosítanak megfizethető áron.

A négy kormány közösen hívja fel a figyelmet az energiahatékonyság erősítésére és abban is egyetértenek, hogy a megújuló energiaforrások növekvő részaránya mellett a 2030-as és 2050-es célok teljesítésének feltétele a villamosenergia-átviteli hálózatok fejlesztése, középtávon a gázerőművek alkalmazása illetve a kvótabevételek rugalmas felhasználása.

Forrás: Paks II. Zrt.

A V4-ek üdvözlik az Európai Bizottság tudományos szolgálatának egyértelmű állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia. Ezért a Pakson szignált dokumentumban is arra kérik Brüsszelt, hogy az eredeti uniós szándéknak megfelelően - a finanszírozhatóság szempontjából is - kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként.

Forrás: Paks II. Zrt.
(Kormány.hu)