A hazai KKV-szektor különböző méretű, eltérő ágazatokban, piaci szegmensekben működő, sokféle élethelyzetet, jövőre irányuló elképzelést, vállalkozói attitűdöt képviselő vállalkozói típust foglal magában. A Kormány KKV Stratégiájának célja, hogy valamennyi vállalkozás számára biztosítsa a fejlődésükhöz szükséges kereteket és a megteremtse a vállalkozói léthez szükséges feltételeket. Ezzel is erősítve a hazai vállalkozói kultúrát, ezáltal növelve a vállalkozói lét és életpálya társadalmi megbecsültségét.

Ezen célokkal összhangban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közzéteszi a 2023. évi „Európai Vállalkozásfejlesztési Díj” (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) című felhívását.

Az Európai Bizottság által 2006-ban alapított díj a legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programokat részesíti elismerésben. Célja az olyan kezdeményezések megismertetése az európai nyilvánossággal, amelyek megkönnyítik a vállalkozóvá válást, illetve a vállalkozások mindennapjait, és nemzetközi szinten is kiemelkedő példával szolgálhatnak.

Az elismerésért hat kategóriában indulhatnak a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek, önkormányzatok, állami szervek és intézmények, olyan – legalább 15 hónapja működő projektjükkel – mely kapcsolódik a vállalkozásfejlesztéshez. Az idei évben a Díj egy új kategóriával is bővül, mely a vállalkozások számára is nyitott.

A beérkezett pályázatok értékelése két fordulóban történik. A nemzeti szinten legjobbnak ítélt két pályázat továbbjut az európai megmérettetésre, ahol nemzetközi zsűri értékeli az egyes tagállamok által benevezett pályázatokat. Az Európai Zsűri Fődíját az a szervezet nyeri el, amelynek kezdeményezése Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozásfejlesztési programjának bizonyul. A nagyszabású díjátadó esemény idén Spanyolországban kerül megrendezésre.

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjra pályázati anyagait a kkv@gfm.gov.hu e-mailcímen várjuk. A pályázatok benyújtási határideje 2023. május 31.

A felhívás dokumentációja az alábbi linken érhető el: 

https://kormany.hu/dokumentumtar/europai-vallalkozasfejlesztesi-dij-2023-palyazat

 

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)