„A koronavírus-járvány kapcsán tavaly meghirdetett online COVIDEA ötlet- és startup versenyen díjazott projekteket töretlen érdeklődés övezi, így van ez például a digitális sorban állást segítő szoftverrel is” – nyilatkozta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, az innováció ösztönzése fontosabb, mint valaha, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szakpolitikai támogatásával tavaly áprilisban meghirdetett COVIDEA pályázat indulóinak a koronavírus okozta egészségügyi és társadalmi kihívásokra kellett megoldási lehetőségeket kínálniuk. A szakmai zsűri 29 projektet és 5 ötletet díjazott összesen 120 millió forint értékben, így a kiírás a hazai startup ökoszisztéma egyik legsikeresebb kezdeményezésének bizonyult.  

A díjazottak egyikét, a Linistry Zrt. digitális sorban állást támogató fejlesztését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unió #EuvsVirus nemzetközi innovációs versenyén is elismerték. A szoftver egy digitális sorszámhúzó, a felhasználóknak nem kell az ügyintézés helyszínén várakozniuk, hanem online módon, akár okostelefonról jelentkezhetnek be. Ezután a programon keresztül követhetik nyomon, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra, erről értesítést is kapnak.

A szoftver az egészségügyi kockázatok csökkentése mellett az emberek tétlen sorban állással töltött idejét is lényegesen lerövidíti. Használata a vállalkozások számára is előnyös lehet, hiszen alkalmazásával megnövelhetik forgalmukat. Az innováció exportképes termék, a Linistry Zrt. partnerei között a MediaMarkt és az Unicredit mellett észt, malajziai, német és osztrák piaci szereplők, intézmények is megtalálhatók.

 

(ITM)