A 2022. november 15-16. között Bukarestben megrendezett Salzburg Fórum Miniszteri Konferencián Magyarországot Dr. Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes képviselte.

A konferencia napirendjén az orosz-ukrán háború migrációs, biztonsági, humanitárius és a polgári védelemmel kapcsolatos aspektusai mellett a nyugat-balkáni térség, illetve a Moldovai Köztársaság stabilitásának kérdése is szerepelt.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint az ukrajnai háború példátlan kihívást jelent Európa országai számára és annak biztonsági kockázatait, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit elsősorban az Európai Unió keleti frontországai, így Magyarország viseli. 

A nyugat-balkáni országokkal való együttműködés alapvető fontosságú az európai biztonság, különösen a migrációs kihívások kezelése szempontjából. Az Európai Unió belső biztonságát is szem előtt tartva, a nyugat-balkáni országok európai integrációs folyamatának megerősítése számunkra prioritást élvez, így Magyarország kész támogatni az ezt segítő lépéseket.

A delegációvezetők üdvözölték a soron következő szlovák elnökség célkitűzéseit, valamint kifejezték elkötelezettségüket az együttműködésre a Salzburg Fórum keretein belül, amelyet egy Közös Nyilatkozattal erősítettek meg.

 

(Belügyminisztérium)