Fülöp Attila az autizmusbarát közösségi térben, a VII. kerületi KockaPont kávézóban arról beszélt, hogy az elmúlt ciklusokban a kormány kiemelten támogatta a fogyatékossággal élőket, köztük az autistákat.

A részletekről szólva elmondta, egyrészt komoly fejlesztések történtek az életkörülményeik akadálymentesítésében, ennek érdekében megyei szinten információs segítőközpontokat hoztak létre, a mindennapi életüket segítő mobilapplikációt fejlesztettek ki, tanácsadó segítőhálózatot is kialakítottak, az őket képviselő szervezeteket pedig kiemelten támogatják.

Másrészt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának bővítésére is nagy hangsúlyt helyeztek, hiszen "ha részt tudnak venni a munkában, természetes lesz, hogy velünk élnek". Jelenleg majdnem 50 százalékos a foglalkoztatottságuk, míg 2010-ben még csak 18 százalék volt, az egyik legrosszabb a régióban - ismertette az államtitkár.

Fülöp Attila azt hangoztatta, hogy a fogyatékos emberek értékeire kell elsősorban koncentrálni.

Gór Csaba, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 4. számú választókerületében (II. kerület), azt mondta, hogy a budaiak jól tudják, mit jelent, ha valakinek megváltozott munkaképességgel kell élnie, hiszen a kerület szívében található a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, és szép kezdeményezés, hogy Pest szívében is megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak a KockaCsoki manufaktúrában és a KockaPont kávézóban.

A politikus arra biztatta az embereket, hogy az autizmus világnapján egyenek egy KockaCsokit, és gondoljanak arra, mekkora "szeretet" van benne.

Dénes Ákos, a KockaCsoki manufaktúra ügyvezetője elmondta, hogy nyolc éve alakult a csokoládémanufaktúra, amelyben kezdetben kettő, ma már kilenc autista fiatal készíti a csokoládét, valamint ők működtetik a kávézót, és aktívan segítenek a rendezvényeken is.

Az autizmus világnapját 2008 óta tartják az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára.

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik.

(MTI)