A miniszterhelyettes hangsúlyozta: már a márciusi ifjak is megfogalmazták a 12 pontban a követeléseiket annak jegyében, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.  A 10. pontban azt is megfogalmazták, hogy „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre”. Rétvári Bence rámutatott: a 175 évvel ezelőtt megfogalmazottak ma is aktuálisak.

Utalva a Nemzeti dalra, az államtitkár azt mondta: az elmúlt években azt érezhettük, hogy talpra álltunk, ugyanakkor nemzetünk meghatározója az állandó küzdelem a szuverenitásért, aminek oka az ország földrajzi elhelyezkedése, valamint demográfiája. Az önálló döntés megőrzéséért mindig küzdeni kell, mindig lesznek olyan birodalmi törekvések, amelyek azt veszélyeztetik – fogalmazott. Mi magyarok, a béke szigete kívánunk lenni Európában – fogalmazott.

„A nemzeti ünnepen nem csak emlékezünk, hanem kitüntetjük a jelenkor nagyjait is, egy-egy ilyen kitüntetés elismerése annak, hogy a díjazottak többet tettek hozzá a nemzetünkhöz” – tette hozzá az államtitkár.
Rétvári Bence felidézte Széchenyi István szavait, miszerint "akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember". Az államtitkár felidézte Kossuth Lajos azon gondolatát is, amely szerint a szabadság megerősítéséhez békés körülményekre van szükség.
Az ünnepségen 105-en részesültek elismerésben, a kitüntetéseket Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Novák Katalin, köztársasági elnök a belügyminiszter javaslatára rendőr vezérőrnaggyá léptette elő Ruszó Gyulát, a miniszteri kabinet kabinetfőnökét, tűzoltó vezérőrnaggyá Erdélyi Krisztiánt, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának műveleti főigazgató-helyettesét, továbbá rendőr dandártábornokká Gyebnár Imrét, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóhelyettesét.
A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatában részesült a soproni egészségügyi ellátás fejlesztésében és irányításában betöltött kiemelkedő szerepe, valamint a radiológia szakterületén végzett magas színvonalú orvosi tevékenysége elismeréséül Baranyai Tibor, Batthyány-Strattmann László-díjas főorvos, valamint a gyógyszerészet területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és a testi betegségek pszichiátriai tüneteinek kutatásában elért kiemelkedő eredményei elismeréséül Vincze Gábor pszichiáter, addiktológus.
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjénak polgári tagozatát 12-en, katonai tagozatát 3-an vehették át. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatában 29-en, katonai tagozatában 7-en részesültek. A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát 29-en, katonai tagozatát 5-en vezették át. A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát 5-en kapták, a katonai tagozatát ketten.
A belügyminiszter életmentő érdemérmet adományozott annak a pátyi férfinak, aki tavaly októberben beugrott a Dunába és kimentett egy, a folyóban sodródó nőt. Pintér Sándor helytállásukért Bátorság érdemjelet adományozott 3 tűzoltónak és 3 rendőrnek.
Az elismerésben részesültek névsora itt olvasható.

(BM)