Az államtitkár hangsúlyozta, a tanárbérek emelése régóta várt esemény, amellyel az állam a megbecsülését és elismerését tudja kifejezni. Közölte: 2024. január 30-ig minden pedagógus megkapta az értesítést, hogy mekkora emelt bérre számíthat, most pedig magát a bért is megkapja. Rétvári hozzátette, a nem állami fenntartók számlájára is megérkezett a bértömeg utalás, amit a pedagógusok számára ki tudnak fizetni.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a béremelés teljes egészében költségvetési forrásból valósul meg, az Európai Uniótól a kormánynak garancialevele van arra, hogy biztosítja a finanszírozást.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, a jövő évre vonatkozóan pedig 21 százalékos emelésről döntött a kormány. Így az idei emelést is beleszámítva négy év alatt majdnem megduplázódik a pedagógusok bére - emelte ki. Kitért arra, hogy a pedagógusok bére MA-végzettség esetén újabb 2 százalékkal, hiányszakmában dolgozók esetén 4 százalékkal emelkedik. További 20 százalékos bértöbbletet kapnak azok a pedagógusok, akik olyan osztályt vagy olyan településen tanítanak, ahol nehezebb sorsú, hátrányosabb helyzetű gyermekek vannak - idézte fel Rétvári Bence, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az állam a fenntartók részére a béremeléshez szükséges bértömeget elutalta, és azt a fenntartóknak teljes egészében a béremelésre kell fordítaniuk. Hozzátette, a forrás felhasználását az államkincstár ellenőrizni fogja.

Rétvári kijelentette: a most megvalósult béremelés érezhető nagyságrendű. Példaként elmondta, hogy az emelés után az állami fenntartású iskolákban a pályakezdő pedagógusok átlagbére 561 100 forint lett. A pedagógus I. fokozatban lévőknek 601 992 forint, a pedagógus II. fokozatban lévőknek 679 135 forint, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forint.

Az államtitkár kijelentette: a „dollárbaloldal és a pedagógustagozatuknak szerződő szakszervezetek” az elmúlt másfél-két évben mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a pedagógus-béremelést; „az elmúlt 2 évben mondavacsinált okokkal akadályozták a pedagógusok béremelését úgy, hogy mindenféle álhíreket terjesztettek Magyarországról”. Emlékeztetett arra is, hogy a baloldali kormány 2008-ban csökkentette a pedagógusok bérét.

Zsoldos Krisztián, az iskola igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy valamennyi pótlék esetében megtörtént az emelés, amit saját példáján keresztül ismertetett.

(Belügyminisztérium)