Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a nagy érdeklődésre tekintettel múlt héten Gödöllőn és Nagykanizsán, hétfőn pedig Szentendrén, Békéscsabán és Tiszaszigeten indult felkészítés a jelentkezők számára.

Kiemelte: a Magyar Honvédség kiemelt juttatási csomaggal és rugalmas felkészítéssel várja a tartalékos katonáknak jelentkezőket. Idén júliustól 150.000 Ft-ra emelkedett a szerződéskötési díj, havi kifizetéssel pedig akár évi 600.000 Ft rendelkezésre állási díjat kapnak a tartalékos katonák, akik számára a behívás idejére minimum 24.000 Ft napi jövedelmet és egyéb juttatásokat biztosít a honvédség, a felsőoktatásban pedig extra pont is járhat a felvételin a tartalékos katonai szolgálatért. - sorolta a miniszter. "A felsőoktatási hallgatók részére ösztöndíj rendszert alakítottunk ki, amelynek keretében a felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160.000,- Ft tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de ez - a Mészáros Lázár-ösztöndíj keretében - akár 350.000 Ft is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után hivatásos katonai jogviszonyt vállal." - tette hozzá.

A Magyar Honvédséget két nagy komponens alkotja: a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll, valamint az ezt támogató területvédelmi tartalékos komponens, amely az egész országot lefedi, lehetővé téve, hogy helyben toborozzunk és helyben képezzük ki őket - tájékoztatott a tárcavezető -, így válik teljessé a rendszer, így tudunk mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon - legyen az akár aktív, akár tartalékos.

A tartalékosok feladatrendszere eltérő a hivatásos haderőétől, támogatja azt, de a helyi védelemre összpontosít - magyarázta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a területvédelmi erők alapja a motivált tartalékos katona, aki közvetlen lakókörnyezetét jól ismerve, helyben teljesít szolgálatot, ezért minden vármegyében található területvédelmi zászlóalj. Kiemelte: a tartalékos szolgálati forma lehetőséget teremt arra, hogy valaki civil élete mellett egy teljesen új területen, más hivatásban is kivívhassa társai, közössége elismerését, hozzájáruljon közvetlen környezete biztonságához és értékes tudást szerezhessen. A tartalékos szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, a meglévő munkahellyel, és felsőoktatási tanulmányok mellett is lehet bárki területvédelmi tartalékos. A kiképzés modul rendszerű, több részletben végrehajtható, így könnyebben illeszkedik a munkaidőhöz, illetve a szabadidőhöz, a tanulmányokhoz és a vizsgákhoz - fűzte hozzá; "Mindenkire számítunk, aki szereti hazáját, azt, ahol él, és kész arra, hogy megvédje!"

A toborzókampány során csatlakozott a területvédelmi tartalékosokhoz Rajczi Péter egykori magyar válogatott labdarúgó is, aki Nagykanizsán kezdte meg az egységes alapkiképzést.
 


 

(MTI)