Rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át mintegy száznegyven felsőoktatási oktatónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Bódis József a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen mondott köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy ma a felsőoktatás mást jelent, mint 30 éve: a tradíciókra épít, de új feladatokat is meg kell valósítania, nyitottnak kell lennie a környezetére, a külvilágra és a nemzetközi közegre is.

Az államtitkár a felsőoktatás átalakításáról azt mondta: a kutatás, a tudományos munka az alapja mindennek, de "nem szabad ott megállni, tovább kell lépni az innováció felé, ha lehet, a termékgyártás felé" azért, hogy "a társadalmi hasznosulás ideje lerövidüljön".

A felsőoktatási modellváltás sajnos politikai felhangot kap, pedig az egy szakmai kérdés - jelentette ki Bódis József, hozzátéve: az alapítványi működés lehetősége és igénye öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg; "öt év kellett, hogy ebből valóság váljon". Az államtitkár leszögezte: senki nem kívánja korlátozni az egyetemi autonómiát.

Úgy vélte, a felsőoktatás átalakítása a funkciókról, a lehetőségekről és nagyon komoly fejlesztési potenciálokról szól. Mindez azonban - jegyezte meg - nem öncélú, az átalakításnak szolgálnia kell az egyetemi polgárok boldogulását, a hallgatók okleveleinek és diplomáinak minőségemelését, továbbá a nemzetköziesítést.

Utóbbiról szólva felidézte: a bolognai rendszer bevezetésével a magyar felsőoktatás sokkal intenzívebb nemzetköziesítési lehetőséghez jutott. A bolognai rendszer "hibáit küszöböljük ki és tovább fokozzuk a nemzetközi jelenlétet" - fogalmazott Bódis József.

Szólt arról, hogy mintegy 37 ezer a külföldi hallgatók létszáma, és ahol 10 százalékot meghaladja az ő arányuk, az nemzetközi egyetem.

A jelenlévő oktatókat méltatva arról beszélt, hogy eddigi munkájuk eredményeként olyan dokumentumot vehetnek át, amelyik a felsőoktatási rendszer "legfelsőbb régiójába" visz.

Bódis József az eseményen rektori megbízási okiratot adott át Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora részére, továbbá mintegy száznegyven oktató vehetett át főiskolai és egyetemi tanári kinevezést.

 

(MTI)