Bóka János bejegyzésében emlékeztetett, a magyar kormány és más szereplők között nagyon régen tart a vita az objektív kritériumokról, európai értékekről, jogállamisági standardokról vagy az uniós források védelméről, a kabinet pedig ebben a vitában mindig azt az álláspontot képviselte, hogy a forrásokhoz történő hozzáférést politikai nyomásgyakorlási eszközként alkalmazzák.

"A szabályozás úgy van megfogalmazva, hogy ezt lehetővé teszi, és az európai intézmények, különösen az Európai Parlament és a Bizottság ebben az értelmezésben partner is, és van nyomásgyakorlás ezekre az intézményekre, hogy ezt ilyen módon értelmezzék" - fogalmazott Bóka János, megjegyezve: mindenki számára egyértelmű, hogy a kormánynak igaza volt abban, ezt az eszközt az intézményi szereplők nem haboznak felhasználni.

Megerősítette, a magyar kormány azt szeretné a kezdetektől fogva, hogy Magyarország és a magyar emberek jussanak hozzá azokhoz a forrásokhoz, ami őket megilleti.

Fotó: MTI

"Ezért mi hajlandóak vagyunk arra, hogy galambbal sakkozzunk, sőt, akár még a Bizottsággal is sakkozunk, nemcsak galambbal, ha a magyar emberek hozzájutnak ahhoz, ami őket megilleti" - hangsúlyozta a miniszter.

Egyértelműsítette ugyanakkor, van néhány "komoly korlát", amit a magyar kormány nem tud és nem is akar átlépni, ilyen például a szuverenitás, a migráció és a gyermekvédelemmel kapcsolatos kormányzati álláspont, ezekben nincs lehetőség engedményre és rugalmasabb hozzáállásra sem.

(kormany.hu)