Miniszter úr megbeszélést folytatott Frank Vandenbroucke belga miniszterelnök-helyettessel, egészségügyi és szociális miniszterrel. Az egyeztetések során áttekintették a magyar elnökség prioritásait, valamint a politikai szempontból kiemelt jelentőséggel bíró aktuális kérdéseket.

Pintér Sándor megköszönte partnereinek az előző fél évben végzett professzionális munkát és az eddigi együttműködést. Meghatározónak nevezte a válságállóbb schengeni övezet kialakítását, amely célt erős európai határok biztosítása által lehet elérni. Emellett a schengeni bővítési folyamat lezárásának előmozdítása (Románia és Bulgária szárazföldi határain végzett ellenőrzések megszüntetésére vonatkozó egyhangú tanácsi döntés elősegítése), illetve a menekültügy és migráció külső dimenziójában végzett fellépés erősítése is kiemelten fontos területként merült fel. Miniszter úr az illegális migráció kapcsán az innovatív megoldásokra, a fokozott fellépésre és a kiutasítások hatékony végrehajtására hívta fel a figyelmet.

 

Pintér Sándor brüsszeli látogatása

További, a magyar elnökség szempontjából kiemelt területként hangsúlyozta a szervezett bűnözés elleni küzdelem és az operatív bűnüldözési együttműködés fejlesztését, a gyermekek online szexuális zaklatásának megelőzését és leküzdését. Végezetül az EU válságkezelési struktúráinak további racionalizálását, különösen az árvizek jelentette, és ember alkotta válságokkal szembeni ellenálló képességének megerősítését emelte ki.

Az egészségügy terén a magyar elnökség a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni fellépést és a transzplantáció kapcsán történő európai együttműködést kívánja ösztönözni. A szociális ügyek tekintetében pedig elősegíteni a fogyatékossággal élő személyek társadalmi részvételének és befogadásának előmozdítását, valamint a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés erősítését a társadalmi felzárkózás érdekében.

(Belügyminisztérium)