Az egyhetes program fókuszában a "Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság", illetve a "Gondolkozz és vállalkozz!" áll.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter videóüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit, és rámutatott: a diákok és a vállalkozásfejlesztés érdekében együttműködik az állam, a civil-, és versenyszféra, a pedagógustársadalom és a pénzügyi szervezetek.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a megnyitójában kiemelte: a kezdeményezés iránt idén is nagy az érdeklődés, több mint ezer iskola közel 144 ezer diákja vesz részt a programban, 506 önkéntes közreműködésével. Hozzátette, hogy a regisztrált iskolák ingyenesen tölthetik le a témahét honlapjáról a különböző korosztályok számára kidolgozott tananyagokat és a felkészülést segítő munkafüzeteket.

Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a PÉNZ7 projektvezetője azt emelte ki, hogy a diákok figyelmét a digitális biztonság fontosságára hívják fel az élményközpontú tanórákon, ahol az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan adják át az ismereteket.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette: Magyarország 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban zajló kezdeményezéséhez. A PÉNZ7 idén is kapcsolódik mind az európai, mind a mintegy 130 országot érintő Global Money Week eseménysorozathoz, egyben a kormány 2017-ben elfogadott nemzeti pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégiájának céljait is támogatja.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: immár kilenc éve készíti el az alapítvány a PÉNZ7 tananyagait, mintaóráit. A Belügyminisztérium együttműködésével idén 570 ezer tankönyv és munkafüzet segíti majd az ismeretek átadását.

Hegedüs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja szerint az elmúlt évek legfontosabb tanulsága, hogy a közös cél érdekében létrehozott együttműködéssel mindenki nyer, a részt vevő szervezetek, a diákok és a tanáraik egyaránt. Eddig, több mint 1,4 millió diák és 12 ezer tanár részvételével 9300 iskolában tartottak órákat a programban.

A PÉNZ7 együttműködő szakmai partnerei a projektvezető Belügyminisztérium mellett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

(MTI, Belügyminisztérium)