Az idei kukoricatermés toxinszennyezettsége körül a piaci folyamatok befolyásolása érdekében egyoldalú kommunikációs kampány indult meg. Hasonló helyzet 2022-ben is kialakult, ugyanakkor végül az akkori piaci helyzet is teljes mértékben megoldódott. A hőstressz okozta gombafertőzések sajnos rendszeres velejáróivá válnak a növénytermesztésnek, de felelős termelői, feldolgozói hozzáállással ennek következményeit kezelni lehet és kell is, a jövőben pedig minden termelőnek még nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges megelőzésre – hangsúlyozta az államtitkár.
A fogyasztók szempontjából legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen határérték feletti fertőzött áru. Az előállító vállalkozásoknak rendszeres önellenőrző vizsgálatokat kell végezniük, probléma vagy gyanú esetén pedig értesíteniük kell a hatóságot. A kukorica felhasználása során használhatóak toxinkötők, a kukoricatermelő gazdálkodóknak érdemes mérniük saját maguknak is, oda kell figyelni a tiszta és szennyezett tételek elkülönítésére, sokat jelent a megfelelő tárolástechnika.
Amennyiben egyes feldolgozók nem találnak megfelelő mennyiségben számukra megfelelő hazai alapanyagot, a hatóságok felé történő bejelentés révén lehetőségük van behozatalra, de az Ukrajnából származó import tekintetében az eddigi álláspontunk nem változott, az onnan történő behozatali tilalom eltörlését nem tervezzük, amíg nem születik uniós szintű megoldás a problémára – emelte ki Feldman Zsolt.