Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett eseményen úgy fogalmazott: az erdőt ismerő és szerető ember jól tudja, mennyire szervesen és harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz a teremtett világ élőlényei. Az erdők, a fák tevékenyen részt vesznek az UV-sugárzás szűrésében, a szálló por, a széndioxid és a talaj megkötésében, a levegő tisztításában, a víz raktározásában, a lokális klímaszabályozásban. Közben élőhelyet, táplálékot biztosítanak az erdei állatoknak. Az erdő maga az élet. A természet és a titkok birodalma.

Fotó: Vermes Tibor

Az erdő létezése nem magától értetődő. Az erdőgazdálkodók, vadgazdálkodók tudják a legjobban, hogy tudatosan kell törekednünk megőrzésükre, és tudatosan kell hasznosítanunk az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásait. Ismerni és érteni kell az erdőt, ahogyan Önök is teszik – szólt az ünnepségen jelenlévő szakemberekhez a miniszterhelyettes. Mint fogalmazott, erdeink védelméhez az erdészek, természetvédők, ökológusok tarsolyában lévő tudást minél szélesebb körnek tovább kell adni.

Fotó: Vermes Tibor

Farkas Sándor történelmi lehetőségnek, egyben felelősségnek nevezte a következő öt évben a hazai erdőkre fordítható mintegy 310 milliárd forintot. Mint mondta, a célunk közös: erdeink óvása, gondozása, ápolása, telepítése, a felelős erdőgazdálkodás további erősítése. Megtalálni és megtartani az erdő védelmének és használatának bölcs egyensúlyát. Ma azokat a szakembereket köszöntjük, akik ebben a feladatban a legkiválóbbat nyújtották. 

Az ünnepség végén Farkas Sándor miniszterhelyettes és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár miniszteri elismeréseket adott át 23 erdész-vadász szakembernek.

A díjazottak névsora ide kattintva érhető el, az esemény fotóit pedig itt tekinthetik meg. 

 

(AM Sajtóiroda)