A BISEL egy egyszerű eszközökkel végezhető vízvizsgálati módszer, amelynek segítségével szabad szemmel látható gerinctelen élőlények, például szitakötő lárvák, csigák, kagylók megfigyelésével meghatározható egy vízfolyás ökológiai állapota, az élőlények érzékenysége alapján pedig osztályozható a vízminőség.

A BISEL verseny gerincét a terepi vízvizsgálat adja, amelynek elvégzésére a csapatoknak több hónap áll rendelkezésére, egészen a megmérettetés végéig. A terepi vízvizsgálattal gyakorlati tudásra tehetnek szert, és kalandos ismeretszerzéssel, új élményekkel is gazdagodnak a diákok. A verseny célja, hogy a tanulók közelebb kerüljenek vizeink élővilágához és szívükön viseljék annak védelmét, valamint a megszerzett tudást hasznosíthassák a környezetük védelmében.

Fotó: Dr. Farkas Anna

A versenyre való jelentkezés, és ezzel az első forduló sikeresen lezárult: több mint 120 csapat küldte be megoldásait. A további fordulókban tápláléklánc bemutatását és fotóalbum készítését várjuk a diákoktól, a döntőt április 22-én, a Föld napján rendezzük meg. A verseny díjazottjai hagyományosan vízvizsgálati eszközökkel (például sztereo-mikroszkóp, vízvizsgálati mobil labor, pH-mérők), továbbá élményprogramokkal (nemzeti parki látogatás), és más értékes nyereményekkel gazdagodnak.

(AM Sajtóiroda)