A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt öt esztendő meghozta a gyümölcsét annak a munkának, amit 2017-ben, a Honvéd Kadét Program elindításával felvállaltak. A kezdetekkor 55 oktatási intézmény vett részt a program három szintjének valamelyikében, ez a mai nappal immáron százra nőtt. Hasonló ütemben növekedett a kadétok száma is: a kezdeti 1800-ról az idei tanévre több mint 4600-ra.

„Nemcsak a Honvéd Kadét Program, de a GFE Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium is mérföldkőhöz érkezett: ismerjük az intézmény elkötelezett munkáját a hazafias és honvédelmi nevelés kapcsán. És ismerjük azokat az eredményeket is, amelyeket az elmúlt években elértek. Nagyon köszönjük azt az elkötelezett, odaadó munkát, amelyet végeztek és amelynek újfajta keretet ad a csatlakozás, számos új együttműködési lehetőséget is hozva” – mondta Szabó István.

Szabó István

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta: az egyetem számára nagy megtiszteltetés, hogy szakképző intézményükkel éppen századikként kapcsolódnak a Honvéd Kadét Programhoz. „Öröm és felelősség, hogy részesei lehetünk a honvédség erősödő fejlődésének, valamint a minél képzettebb, tanultabb, a hazájukat szerető szakemberek képzésének” - emelte ki a rektor.

Moldován-Garas Helga és Polyák András aláírják az együttműködési megállapodást

Takács András, Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja aláhúzta: fontos tény, hogy egy egyházi intézmény kapcsolódik a programhoz és ezzel a Szeged-Csanádi Egyházmegye egy újabb missziót, feladatot és jószolgálatot vállalt magára.

A rendezvény zárásaként Moldován-Garas Helga, a GFE Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója, valamint Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka írta alá az együttműködési megállapodást, majd Szabó István honvédelmi államtitkár átnyújtotta az intézmény igazgatónőjének a megállapodásról szóló dísztanúsítványt és az intézmény falára kikerülő emléktáblát.

(honvedelem.hu)