„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezúttal is konkrét javaslatokkal segíti a felsőoktatási intézményeket a biztonságos tanévkezdésben” – jelentette be Schanda Tamás. A tárca miniszterhelyettese kiemelte: az egységes iránymutatás alapján az oktatás normál munkarendben indulhat meg a hazai egyetemeken.  A negyedik hullám közeledtével a még beoltatlan hallgatókat és a tanárokat is az oltás felvételére biztatjuk, hiszen az oltás a leghatásosabb védelem. Fontos, hogy a hallgatók magukat és társaikat is védjék a megbetegedés ellen. Ha vigyázunk egymásra, az idei tanév az egyetemeken, főiskolákon is szabadabb lehet.

A mai napon kiküldött ajánlás fő céljai a járvány terjedésének megelőzése, a felsőoktatásban dolgozók és az egyetemi hallgatók védelme a képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálása mellett. 

A koronavírussal szembeni védekezés kiemelten fontos, a védekezés legeredményesebben alkalmazható eszköze pedig változatlanul az oltás. A felsőoktatási intézményeknek arra kell ösztönözniük hallgatóikat, oktatóikat és munkatársaikat, hogy éljenek a vakcina felvételére széles körben biztosított lehetőségekkel. 

Schanda Tamás aláhúzta: „Az egyetemeken már most is kimagasló mértékű, átlagosan nyolcvan százalékos az átoltottak aránya. A jelenléti oktatás biztonságát növeli, ha a hiányzó egyötödből is minél többen oltatják be magukat. Az ingyenes védőoltást a hatályos rendelkezések szerint az egyetemek nem magyar állampolgárságú hallgatói is kérhetik.”

Az ajánlás a felsőoktatási intézmények látogatására, a kollégiumok, diákotthonok igénybe vételére, a rendezvények megtartására vonatkozó iránymutatást is ad. Az egyetemek feladatainak ellátása, polgárainak biztonsága érdekében a rektorok kötelesek gondoskodni a mindenkori védelmi intézkedések betartásáról.  

 

(ITM)