Megemlékező beszédében Szabó István honvédelmi államtitkár, felelevenítve az akkori haditanácsban történteket, elmondta: a politikai akarat és a katona-szakmai érvek kompromisszuma alapján a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a Velencei tó partján felsorakozó honvédsereg nem fog támadni, de támadás esetén megvédik magukat.

„ Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke és példája a Magyar Honvédség meghatározó öröksége, örök példa és irány számunkra. Legendája és kultusza azon hős honvédeknek, akik a túlerő ellen vállalták az ütközetet és győzelmet arattak. Napjaink magyar katonái méltó utódai a pákozdi hősöknek, kitartásukról naponta számot adva szolgálják a magyar emberek biztonságát” - fogalmazott az államtitkár.

Szabó István hozzátette: a honvédelem ügyét új alapokra helyeztük, a Magyar Honvédség elindult a fejlődés útján, és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mentén a technikai fejlődés mellett komoly életpályát vázolunk fel katonáink előtt. „A múlt tisztelte mellett építjük a jövőt” – közölte az államtitkár.

Szabó István

Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese köszöntőjében kiemelte: jelenleg hazánk biztonságban van, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, szükség van a jól felszerelt haderőre, melyben olyan katonák szolgálnak, akik nap, mint nap teljesítik kötelességüket.

A Honvéd Férfikar ünnepi műsorát követően Rácz István őrnagy, katolikus tábori lelkész, és Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Lelkészi Kar vezetője mondott imát a szabadságharc hőseiért.

A rendezvény záróakkordjaként a templom falán található emléktábla előtt közös koszorút helyezett el többek között Szabó István honvédelmi államtitkár, Baráth István vezérőrnagy, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármester-asszonya és dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke. A megemlékezésen részt vevők – köztük a Magyar Honvédség Székesfehérváron települt katonai szervezeteinek képviselői - egy-egy szál virággal tisztelegtek Batthyány Lajos és Móga János szobra előtt.

(honvedelem.hu)