A legfontosabb magyar gazdaságpolitikai célt el tudta érni a kormány, így a háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket. Magyarországon továbbra sem a munkanélküliséggel, hanem sokkal inkább a munkaerőhiánnyal kell szembenézni. Az infláció mérséklésével a kamatokat is csökkenteni tudják - mondta, fontosnak nevezve, hogy újra a hitelezéseknek, és így a beruházásoknak tágabb keretet nyitó kamatkörnyezet legyen Magyarországon, jelezte a kancelláriát irányító Gulyás Gergely. Kitért arra is: továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.

Magyarország indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonatermékek behozatalának szeptember 15-én lejáró tilalmát. Gulyás Gergely a Kormányinfón jelezte: ha elutasító választ kapnak, újra ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket vezetik be, amelyeket az uniós tilalom előtt alkalmazott Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

Fotó: MTI

Emlékeztetett: miután a háború miatt ellehetetlenült a tengeri szállítási lehetőség, Európa szolidaritási folyosót hozott létre az ukrán gabona behozatalára. Ennek eredménye az lett, hogy a háborút megelőzően érkező mindössze évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény 2022-ben elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig havi 250 ezer tonnára nőtt. A baj ezzel az, hogy az Európai Unió szabályai nem az uniós tagállamok egészét kényszerítették szolidaritásra, hanem kizárólag a szomszédos tagállamokat – értékelt. Ezért döntött úgy Magyarország Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával közösen, hogy lezárja a határait az ukrán gabona előtt. Ezt követően az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a bizottság is elismerte e döntés jogosságát, és lehetővé tette a központi uniós gabonaútvonalak felfüggesztését szeptember 15-ig - idézte fel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy az ellenőrzött üzletek 10 százaléka követett el jogszabálysértést a kötelező akciózás során. 10 hét alatt 722 üzletet vizsgáltak a hatóságok, 70 üzletben találtak kifogást, azaz a vizsgált boltok 10 százaléka követett el jogszabálysértést, némelyik többet is, így összesen 102 jogsértést állapítottak meg. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a boltok végrehajtották ugyan, de nem tüntették fel az árcsökkentést, ez az esetek 67 százalékában fordult elő.

(kormany.hu/MTI)