Az államtitkár kiemelte, az őszi ellenőrzés célterületei között – az élelmiszerforgalmazás tekintetében – a pályaudvarokon működő kereskedelmi és vendéglátó egységek, valamint az iskolai büfék szerepelnek. Célja, hogy több, az évszakra jellemző termékkört átfogóan és fokozottan vizsgáljon a hatóság. Ezért többek között a tökmagolaj kerül a középpontba, továbbá a szakemberek ellenőrzik a szezonra kiemelten jellemző zöldség és gyümölcsök: az alma és a burgonya minőségét, valamint a szőlőszüretekkel kapcsolatban az ún. autentikus, termőhely, szőlőfajta és évjáratnak megfelelő, szőlő és bormintákat. Ezenfelül iskolabüféket és olyan speciális területeket is górcső alá vesznek, mint az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelme és a kutyaszaporítás – foglalta össze az államtitkár.
A szezonális mustrát a Nébih koordinálja, míg végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.