Feldman Zsolt elmondta: az Agrárminisztérium 2021. december 30-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a magyar KAP Stratégiai Tervet. A Stratégiai Terv tartalmát összetett szempontrendszer alapján - amelyben kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése - az Európai Bizottság értékeli és hagyja jóvá.

A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak.

Az államtitkár elmondása szerint az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz. Ezzel együtt arra biztatjuk a gazdatársadalmat és a munkájukat segítő szakmai szervezeteket, tanácsadókat, hogy a benyújtott Stratégiai Terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseit. Az elkövetkező hónapokban - többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével - széles körű tájékoztatást nyújtunk majd az új KAP 2023-as  előkészítéseként - fogalmazott Feldman Zsolt. 

A felkészülés legalább két szakaszban történhet - jelezte az államtitkár: most, az idei első félévben a benyújtott Stratégiai Terv alapján, majd a második félévben a jóváhagyott szöveg szerinti esetleges módosításokkal. A 2023. évi éles induláshoz szükséges nemzeti jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, ütemesen haladnak és 2022. év végéig lezárulnak.

Magyarország benyújtott KAP Stratégiai Tervének tartalma az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

(AM Sajtóiroda)