A Bizottság a Magyarországon az 1995. évi III. törvényben kihirdetett kínzás megelőzéséről szóló európai egyezmény végrehajtását ellenőrzi.

A CPT eddig hat alkalommal látogatott Magyarországra, először 1994-ben, utoljára 2018-ban. A testület az Európa Tanács tagállamának területén fogva tartási helyszíneket látogat meg, valamint jogosult arra, hogy a fogvatartottakat, és a személyzet tagjait bizalmasan meghallgassa. A CPT a látogatásai során tapasztaltakról minden látogatás után jelentést készít. A beszámolókban a CPT a kínzással, az embertelen vagy megalázó bánásmóddal kapcsolatos információkat jelenít meg, majd ajánlásokat fogalmaz meg. 

A találkozón a magyar fél részéről részt vett Dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy úr, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Főigazgatója, Dr. Tóth Tamás, bv. altábornagy úr, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka, valamint az ORFK, a Belügyminisztérium nemzetközi, szociális és egészségügyi szakterülete, illetve az illetékes háttérintézmények vezetői, képviselői.

A delegációt hazánkban tett látogatása végén Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr is fogadja majd.

(Belügyminisztérium)