fotó: Véssey Endre

Minden frakció megszavazta tegnap az Országgyűlésben a feltételes szabadságra bocsátás feltételinek szigorítását – mondta el sajtótájékoztatóján Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A miniszterhelyettes közölte: a legsúlyosabb, az emberi életet szándékosan támadó bűncselekmények  elkövetőit – határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén – kizárják a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Azoknál a személy elleni erőszakos, hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekményeknél pedig, amelyeknél nem eleve kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, csak kivételesen lesz alkalmazható ez a kedvezmény, bírói mérlegelés alapján. A miniszterhelyettes hozzátette: ilyen esetekben is távoltartást, nyomkövető viselését, pártfogó felügyelet elrendelését írja elő a törvény.

A szigorítások része, hogy ilyen jellegű ügyekben próbára bocsátás esetén is távoltartás és pártfogó felügyelet szükséges. A korábbi intézkedések részeként pedig bizonyos esetekben pedig meghosszabbodik az elévülési idő és foglalkozástól eltiltás is indokolt.

Völner Pál elmondta, hogy a törvénymódosítás a Varga Judit igazságügyi miniszter által meghirdetett áldozatsegítés évének programjába illeszkedik.

A módosítás szükségességét jelzi többek között a tavaly Győrben történ súlyos bűncselekmény, amikor egy feltételes szabadságra bocsátott férfi megölte két gyermekét – emlékeztetett az államtitkár.

Erre válaszul kellett meghoznia palamentnek ezt a preventív intézkedést – mondta a miniszterhelyettes kitérve arra, hogy az érintett gyámhatósági szervek, a bíróság, a büntetés-végrehajtási intézetek, áldozatsegítő szervezetek együttműködését is fejlesztik egyidejűleg.

A most elfogadott módosítás is alátámasztja a kormány azon hozzáállását, amely szerint zéró toleranciát hirdetünk az erőszak ellen. A kormány az áldozatok pártján áll a bűnözőkkel szemben – szögezte le Völner Pál.  

(IM-MTI)