Kiemelte: a magyar borpiac szereplőinek óriási hátrányt okozott volna az uniós előírások alapján fizetendő többletteher a palackokra, amelynek fizetése alól Európa nagy bortermelő országaiban - Franciaország, Olaszország, Spanyolország - a gyártók felmentést kaptak. A soproni kihelyezett kormányülésen meghozott döntés biztosítja, hogy ne változzon a magyar borászok piaci pozíciója a külföldi versenyben, ne szenvedjenek hátrányt - húzta alá a miniszter.

Az európai uniós rendszer a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjjal azt célozza meg, hogy a termelők minél kevesebb környezetszennyező anyagot használjanak, illetve a visszagyűjtésre ösztönöz - emlékeztetett. Környezeti szempontból ez helyes irány, ugyanakkor a termelést megdrágítja - tette hozzá, megjegyezve, hogy a termékdíjjal a kormány korábban "jól rendezte" a kérdést, most viszont a magyar szabályozást az uniós előírásokhoz kellett igazítani. Kitért arra is, hogy a szőlészetek költségeit az időjárás is növelte az elmúlt időszakban, mert a páradús meleg levegő kedvez a gombák és a korokozók szaporodásának, így növelni kell a vegyszerhasználatot.

Végül Nagy István arra is kitért, hogy korábban Magyarországon csökkentett rezsiárakkal zajlott a termelés, ezért is voltak alacsonyabban az élelmiszerárak, mostanra azonban az energia drágulása oda vezetett, hogy "utolértük a nemzetközi szintet". A kormány küzd azért, hogy az inflációt leszorítsa, arra számítanak, hogy őszre a fogyasztói árak emelkedése egyszámjegyűvé válik - szögezte le a miniszter.

(MTI)