Optimális esetben 30 ezer idős embert tudunk beoltani a kórházi oltópontokon a hét végéig, részben a kedden érkezett Pfizer vakcinával - tájékoztatott György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. A háziorvosok már pénteken megkapták a listát, amely a praxisokhoz tartó legidősebb embereket tartalmazza sorrendben. Erről a listáról minden egyes háziorvosnak, összesen 5004 praxisnak 6-6 főt kell kiválasztania, aki szállítható, őt a területileg illetékes kórházi oltóponton fogják beoltani csütörtök és vasárnap között. Az oltás időpontját a háziorvos szervezi meg az oltandóval és a kórházi oltóponttal egyeztetve, az idős embert vagy betegszállítóval viszik oda, vagy akár a család is beszállíthatja.

 

Ezen felül a vasárnap érkezett 10 ezer 800 adag Moderna-vakcinát is elosztjuk a háziorvosok között.  Sajnos ebből nem jut most minden háziorvosnak, csak a legnagyobb 1080 praxisnak tudunk adni 1-1 ampulla vakcinát, amelyből 10 embert lehet beoltani. Optimális esetben tehát több mint 10 ezer regisztrált idős embert fognak beoltani maguk a háziorvosok a hét második felében. Szeretnénk megnyugtatni azokat az időseket, akik regisztráltak védőoltásra, de ezen a héten még nem hívja őket a háziorvos, hogy mindenkire sor kerül majd.

Az egészségügyi dolgozók intenzív oltása 1 hónap után lezárult, elsöprő többségük beolttatta már magát. Aki ezután szeretné, természetesen továbbra is megteheti, a kórházi oltóponton kell ezután is bejelentkeznie.

 

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A második célcsoport oltásán is túl vagyunk. Az oltó csapatok 4 napon át megállás nélkül dolgoztak az idősotthonokban, szociális intézményekben. Eddig összesen 82 ezer gondozott és szociális dolgozó élt az oltás lehetőségével.  Ez nagyon fontos állomás a védekezésben, mert azt jelenti, hogy a járványnak leginkább kitett idős közösségekben hamarosan kialakul a védettség. Aki eddig nem kérte az oltást, de meggondolja magát, természetesen ezután is kérheti, az idősotthonok vezetése továbbra is gyűjteni fogja az igényeket. 

(kormany.hu)