A tárcavezető rámutatott: a rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást. Ez ma olyan társadalmi szükséglet, amelyben a kormányzatnak fontos teendői vannak. A miniszter felhívta a figyelmet: manapság a válságoktól függetlenül is folyamatosan változik a pénzügyi piac. Megjelentek a kriptovaluták, teret nyert az online vásárlás, változnak a vámszabályok, átalakul a fogyasztóvédelem, a banki és bankon kívüli pénzpiaci termékek pedig egyre gyarapodnak.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Ezeket felismerve és mérlegelve alkotta meg, majd fogadta el a Kormány 2017-ben azt a pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiát, amelynek keretében számos intézkedés támogatja a fiatalok és a lakosság tudatosságának fokozását a pénzügyi ismeretek erősítése érdekében. A miniszter arra is kitért, hogy a pénzügyi tudatosság erősítése mögötti másik fontos cél, hogy az emberek a pénzügyeket olyan könnyen kezelhető rutinfeladatnak tekintsék, akár a ház körüli teendőket. A kormány ennek érdekében folyamatosan dolgozik az adminisztratív terhek csökkentésén. Mint mondta: egyszerűsítjük és digitalizáljuk az ügyintézést, átvállaljuk és automatizáljuk a bevallásokat, csökkentjük a várakozási időket, hiszen mindez része a pénzügyi jól-létünk megteremtésének.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj keretében idén 3 diák és 4 pedagógus kiemelkedő munkáját díjazták. Az általános vagy középfokú iskola kategóriában a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium részére adtak elismerést.

Tanulói díjazottak:

Erdei Márk, Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Kiss Botond Attila, Zrínyi Miklós Gimnázium

Dudás Eszter, Sylvester János Református Gimnázium és Technikum

Pedagógus díjazottak:

Burger Angéla Erzsébet, Gönczy Pál Általános Iskola

Kulcsár Edit, Érdi Tankerületi Központ és érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

Katona Miklós Ottó, nyugdíjas pedagógus

Bihari Sándorné, Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium

Díjazott intézmény:

Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

(Pénzügyminisztérium)